Utskrivningsklare pasienter ved St. Olavs hospital plasseres på Rusklinikken fordi kommunene ikke klarer å ta dem imot i tide. Det er uverdig for pasientene og elendig styring av økonomien.

Det hoper seg opp med pasienter på St. Olav som er ferdigbehandlet, men som må vente på at hjemkommunene tar imot dem. I snitt brukes 31 sykehussenger hver dag på pasienter som venter på kommunale tilbud. Situasjonen er så prekær at tre rom på Rusklinikken er satt av til utskrivningsklare pasienter. Det er belastende for pasientene og svekker kapasiteten innen rusomsorgen.

St. Olav har i mange år vært blant de sykehusene med flest liggedøgn for utskrivningsklare pasienter. Mens sykehuset fortviler over at kommunene ikke er raske nok til å ta imot pasientene, mener helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli i Trondheim kommune at sykehuset skriver ut pasientene for tidlig. I fjor måtte kommunen betale 34 millioner kroner i avgifter til sykehuset for «ventepasientene».

Mens det er sykehuset som avgjør når en pasient er klar for utskrivning, er det kommunene som bestemmer hvilke tjenester pasienten skal tilbys. Heller enn å skylde på hverandre, må både sykehuset og kommunene samarbeide bedre for å få til en raskere og smidigere overgang for pasientene.

Tall for antall behandlingsdøgn og re-innleggelser viser at St. Olav ikke skriver ut pasienter tidligere enn andre sykehus. Trondheim kommune har dessuten flere sykehjemsplasser enn landsgjennomsnittet. Dette tyder på at det er selve samhandlingen mellom sykehus og kommunene det skorter på.

Tønsberg kommune reduserte antallet pasienter som blir liggende for lenge på sykehuset med 90 prosent fra 2019 til 2021, etter å ha ansatt en koordinerende sykepleier. Både Bergen og Stavanger har gode erfaringer med kommunale mottaksavdelinger.

Det er nedslående at St. Olav og kommunene ikke har gjort mer for å løse et problem som har plaget både pasienter og kommunebudsjetter i årevis. De må lære av andre og bli enige om bedre systemer for å få pasientene raskere ut av sykehuset.