Kan en kommentator havne på bærtur? Jada, i selveste adventen, og det så ille at kommentatoren om Strindamarka Næranlegg i Adressa 3. desember går seg helt bort. Kommentatoren forelsker seg i og vil beskytte et myrområde som ikke er berørt av ønske om en skileikplass for unger. Dette kunne kommentatoren lett sett på kartet (se illustrasjon) som foreligger før han drar til med lovprisninger om trærne ungene klatrer i og bålplassen til barnehagene.

Erlend Ulstad Foto: Adresseavisen

I en vandring rundt Fuglmyra slår han fast at myra kan bli helt forandra om noen år. «Det kan komme et digert skianlegg der. Med snøkanoner som kan lage kunstig snø..» Men det stemmer jo slett ikke, Trygve Lundemo. Du må ha blitt forledet av noen eller noe. Resten av kommentaren er en mystisk mikstur av farvel til langrennssporten, velkjent smånytt fra klimaforskningen og et oppgjør med klebrig kunstsnø som legger seg på kommentatorens skibriller.

Jaha, men skal vi tørke av brillene og kikke på fakta om et skileikanlegg for unger mellom 3 og 13 år - Strindamarka Næranlegg? Næranlegget med skileik kommer i Steintrøa og berører ikke Fuglmyra. Skogen langs den gamle lysløypa (som for øvrig Strindheim Ski i sin tid lagde på dugnad) vil forbli uberørt, bortsett fra et krysningspunkt i retning Bekken og en sløyfe mot høyspentlinja. Anlegget blir en snøsikker inngang for alle skiløpere til det eksisterende løypenettet i Estenstadmarka.

Strindamaka Næranlegg Foto: Trondheim kommune

Det planlegges bruk av kunstsnø i den 2,5 km lange løypa og skilekbakken. Kunstsnø produseres i løpet av noen dager på førjulsvinteren for å lage en såle for skiløypa. Det produseres ikke snø mens løypa er i bruk. Med dette får vi et snøsikkert tilbud, åpent og tilgjengelig for alle barn og unge i bydelen, fra november til april. Anlegget er lett tilgjengelig fra holdeplass for metrobuss på Lohove.

Næranlegget er en kombinasjon av en kort skiløype og et skilek-anlegg, ganske likt det vi kjenner ved ferista i Bymarka. Rundt skileiken blir det tilrettelagt med gapahuker og bålplasser. En boltreplass for store og små. I tillegg planlegges det et bygg i nærheten med toalettfasiliteter om noen trenger det.

Energibruken for snøproduksjon i anlegget ligger på samme nivå som et gjennomsnittlig bolighus. Redusert bilkjøring til Granåsen og andre anlegg lengre unna kompenserer dette. Stadion i Steintrøa ligger 185 meter over havet, akkurat det samme som stadion i Granåsen.

På vestsida av byen er det mange skianlegg for både unger og voksne. For oss som bor på østsida av Nidelva, er Granåsen nærmeste skianlegg. Det er en bydel med 110 000 innbyggere, og den delen av byen som vokser mest framover. Her kommer det unge folk, og med dem – flere unger.

Kommentatoren lekte med tanken om å «være slem», i såfall kunne han lure på om det dreier seg om en arena der langrennsforeldre kan heie fram sine håpefulle på bekostning av «boltreplass». Slemt - eller billig, Lundemo, men først og fremst er du dessverre på bærtur.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe