Adresseavisen hevder på lederplass 10. februar at FrP ikke vil gi penger til Ukraina, hvis hjelpepakken til landet kobles sammen med mer bistand til land i sør. Det er ikke riktig og avisen har ikke noe grunnlag for en slik feilkobling. FrP støtter helhjertet et flerårig hjelpeprogram for Ukraina og kommer uansett til å stemme for det når saken skal behandles i Stortinget.

Norge har et spesielt ansvar for å hjelpe i våre egne nærområder, og den russiske invasjonen av et fredelig naboland truer vår og våre alliertes sikkerhet. Da skal vi selvsagt stille opp for det ukrainske folk med våpen og humanitær hjelp nå, og bidra med gjenoppbygging av landet når konflikten er over. Det vi ikke aksepterer er at regjeringen kobler hjelpeprogrammet til Ukraina sammen med en ekstrabevilgning til land i sør på 5 milliarder.

Ekstrabevilgningen fremstår for oss kun som en oppfølging av budsjettavtalen med SV om å øke bistandsbudsjettet for 2023, som allerede er på 44 milliarder, for å nå målet om å bruke en prosent av brutto nasjonalinntekt til bistand. Dette vil ikke FrP være med på. Vi mener det er fullt mulig for regjeringen å omdisponere fem milliarder til bistand til landene i sør innenfor det eksisterende bistandsbudsjettet og vil ikke være med på å bruke ekstra oljepenger til dette.

Vi reagerer også på at i en hjelpepakke til Ukraina, vil sannsynligvis en del av pengene gå til land som direkte eller indirekte støtter Putins krig. I oktober i fjor behandlet FNs generalforsamling en resolusjon som fordømte Russlands invasjon. Hele 44 land stemte blankt eller avsto fra å stemme. 39 av disse landene fikk 7,6 milliarder i norsk bistand i 2021. FrP stiller spørsmål ved om det er riktig å gi bistand til disse landene. Vi har foreslått å fryse bistanden til land som ikke var med på å fordømme invasjonen, rett og slett fordi norske skattebetaleres penger ikke skal gå til Putins venner.

Det mest interessante med hjelpepakken til Ukraina er at finansieringen er god FrP-politikk som vi har tatt til orde for i en årrekke. Penger brukt i andre land gir ikke press i norsk økonomi, og derfor kan vi bruke noe mer oljepenger. Dette gir helt nye muligheter i årene som kommer.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!