Enorme verdier står på spill i striden om eierskapet i det gigantiske oljefeltet Johan Sverdrup.

Kjell Inge Røkke eier halvparten av oljeselskapet Det norske. Foto: Mikaela Berg, adresseavisen

Striden om eierandelene i Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen gir et sjeldent innblikk i dragkampen mellom oljeselskapene om størrelsen på eierandelene ved store feltutbygginger. Flere selskaper eier hver sin del i tilstøtende områder. Når ressursene av olje og gass er kartlagt, blir det bestemt at utvinningen fra flere områder må samordnes for at verdiene kan hentes opp på en økonomisk og praktisk måte.

Vanligvis blir oljeselskapene enige om eierfordelingen, men ikke for gigantfeltet Johan Sverdrup. Det norske mener de har rett til en høyere eierandel. I utgangspunktet var også Petoro, som forvalter statens eierskap i oljefelt, uenig i fordelingen, men trakk klagen. Det norske sto på sitt. Da Olje- og energidepartementet og statsråd Tord Lien (Frp) behandlet striden, ble Det norskes eierandel enda lavere enn den var i utgangspunktet. Det kunne tolkes som at det straffer seg å klage.

Det har imidlertid ikke stoppet Det norske. Selskapet har varslet at de klager eierfordelingen inn for Kongen i statsråd. Hvis selskapet heller ikke da får en eierandel det er fornøyd med, kan saken bli avgjort i rettsapparatet.

Sett utenfra er det tilsynelatende ikke viktig om en eierandel er 11,5733 prosent, 11,8933, eller noe høyere. Men Johan Sverdrup-feltet er det største oljefunnet på norsk sokkel på flere tiår. Det står enorme verdier på spill i en utvinningsperiode som er anslått til 50 år. Når produksjonen starter, vil feltet stå for 40 prosent av Norges oljeproduksjon. Derfor representerer selv små tall bak kommaet enorme beløp. For Det norske handler dragkampen om verdier for anslagsvis fire milliarder kroner. Statoil er største eier i feltet, med en andel på 40,03 prosent.

Kjell Inge Røkke (bildet) eier halvparten av Det norske, og er derfor den som både har mest å tape og mest å vinne i spillet om Johan Sverdrup. Oljeanalytikere mener Det norske vil tape kampen om desimalene.

Det kan bli resultatet, men hovedeieren i oljeselskapet har en rekke ganger vist at han gjerne får det som han vil.