– Nå er vi på oppløpssiden i forhold til å få etablert en kunsthall. At de hopper av nå er både overraskende og litt spesielt, sier Ellen Tveit Klingenberg, styreleder i Trondheim kunsthall.

Siden januar har det vært klart at det blir kunsthall i brannstasjonen øverst i Søndre gate. Så snart brannvesenet flytter ut, antakelig i april 2015, skal kunsthallen flytte inn i første etasje og i underetasjen i det til sammen tusen kvadratmeter store lokalet.

Leiekontrakten er signert, og tidspunkt for åpning er satt til sommeren 2016.

Derfor kom fylkesrådmannens innstilling denne uka som en overraskelse på mange. Innstillingen konkluderer med at fylkeskommunen ser at en kunsthall bidrar positivt til utvikling av kunstlivet i regionen, men at de utfra den økonomiske situasjonen ikke vil forplikte seg i etableringen av en kunsthall.

– Vi er litt sjokkerte. De finansierer den temporære virksomheten akkurat nå, og har vært oppmuntrende hele veien. Vi forstår at det handler om økonomi, men nå er prosjektet kommet så langt, sier prosjektleder Helena Holmberg.

– Viktig med lokal forankring

Ifølge rådmannens forslag, som bystyret sa ja til i desember, blir de årlige driftsutgiftene på sju millioner kroner. Det vil medføre mellom 1,2 og 1,5 millioner kroner fra fylkeskommunen, som allerede har støttet prosjektet med 700.000 både i 2012 og i 2013 i forprosjektkostnader.

– Deltakelsen fra fylkeskommunen i prosjektet er veldig viktig, både i forhold til lokal forankring og som en støttespiller. Tanken er at kommunen, fylkeskommen og staten skal spleise på driftsutgiftene. Staten har vært veldig positiv, men det gir dårlige signaler hvis regionen ikke greier å stå samlet om å støtte dette tiltaket, sier Tveit Klingenberg.

Også leder for Trøndelag Bildende Kunstnere (TBK) Sissel M. Bergh synes innstillingen er trist.

– Det er tragisk bruk av ressurser, og tragisk for kunstmiljøet. Det er god distriktspolitikk å få et ordentlig kunstmiljø i Trondheim, det vil gi store ringvirkninger, sier Bergh.

Rådmannen i fylkeskommunen la i februar frem en positiv innstilling til prosjektet for Kultur, velferd og miljøkomiteen. Men på grunn av reduksjonen av regionale utviklingsmidler til Sør-Trøndelag på like under 30 prosent, bestilte politikerne en ny sak, som nå er lagt frem.

Fylkesrådsmann Odd Inge Mjøen sier fylkeskommunen er inne i en svært trang økonomisk tid.

Kan gi begrenset tilbud

– I tillegg er 75 prosent av kulturmidlene våre bundet opp til de store kulturinstitusjonene i Trondheim, der vi er bundet opp av en fordelingsnøkkel sammen med stat og kommune. Når staten øker, må vi følge opp. Da får vi etterhvert veldig små rammer, sier Mjøen, som derfor synes det er vanskelig å iverksette nye prosjekt.

– Dere har allerede brukt 1,4 millioner på prosjektet, og det er ikke mye penger det er snakk om. Er det ikke dårlig politikk å trekke seg nå?

– Jo, og dette er en svært vanskelig sak for oss. Men som rådmann må jeg legge frem et budsjett i balanse, og derfor gjøre noen upopulære tiltak, og denne gangen rammer det kunsthallen. Nå kan det hende at politikerne mener at vi likevel skal støtte kunsthallen. Da må jeg lete etter andre steder jeg kan kutte, sier Mjøen.

Styreleder Tveit Klingenberg sier at de fremover kommer til å jobbe med å få politikerne til å komme med en annen innstilling. Saken skal behandles både i Kultur, velferd og miljøkomiteen og Fylkesutvalget, før den endelige beslutningen faller i Fylkestinget den 17. juni.

– Nå skal vi konsentrere oss om den politiske arenaen. Uansett vedtak vil vi fortsette arbeidet med å etablere kunsthallen, og det må vi tro på at vi klarer. Men det er veldig beklagelig hvis fylket ikke blir med. Det kan føre til at vi får et mer begrenset tilbud.