Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Rettsstat på prøve

Leder, mandag 16. april 2012

Rettsstat på prøve

Vi er alle tjent med en ryddig rettsprosess mot Anders Behring Breivik.

Leter etter overlevende i Japan

Ekstreme nedbørsmengder har ført til flere jordskred ved Hiroshima.

Sykkelbanden som herjet i Trøndelag er tatt:

Fant åtte dyre sykler gjemt i polsk campingvogn

Polske tyver som står bak et 50-talls sykkeltyveri i Trøndelag ble pågrepet med tyvegods i campingvogna.

Opera til topps på Oslo Børs

Oslo (NTB): Hovedindeksen på Oslo Børs stanset torsdag på 608,28 poeng – opp 0,21 prosent.

Indonesisk domstol opprettholder valgresultatet

Jakarta (NTB-Reuters): Indonesias øverste domstol har enstemmig opprettholdt resultatet fra valget i forrige måned, og dermed ligger veien åpen for at Joko Widodo blir landets neste president.

Rapport: Drepte indiske jenter ble ikke voldtatt

New Delhi (NTB-DPA): Rettsmedisinske undersøkelser av de to indiske kusinene som ble hengt og angivelig gjengvoldtatt, har konkludert med at de ikke ble seksuelt misbrukt, ifølge indiske medier.

Norturas oppkjøp av Prima stanses av tilsyn

Oslo (NTB): Konkurransetilsynet stanser Norturas oppkjøp av Primas slakterier.

Statsråder markerte skolestart på sykehusskolen

Oslo (NTB): Skolestart er ikke bare synonymt med barn som løper ut med sekk på ryggen. På sykehusene er det også skolestart for barna som må være der.

Syklist sendt til sykehus etter påkjørsel

Bilføreren fikk førerkortet beslaglagt.

Reisende fra ebolarammede land stenges ute fra Sør-Afrika

Pretoria (NTB-AFP): Sør-Afrika stengte torsdag grensen for reisende fra de tre landene i Vest-Afrika som er hardest rammet av ebola-utbruddet.

Norsk, narkotiltalt kvinne for retten i Ecuador til uka

Quito (NTB): Saken mot en narkotikatiltalt, norsk kvinne (50) skal etter planen opp for retten i den ecuadorianske hovedstaden Quito neste uke.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Mange vil helst ikke høre eller se noe som helst av det som foregår i rettssaken mot den terrortiltalte Anders Behring Breivik. Rettssaken, som starter i dag, vil utvilsomt bli tøff og belastende. Ikke minst for etterlatte og ofre. Alle detaljene fra de grusomme angrepene på regjeringskvartalet og Utøya vil komme tilbake med full kraft. Og gjerningsmannen vil få en mulighet til å forsvare sine forskrudde ideer.Kanskje er det riktig at den hardeste straffen massemorderen kan få, er å bli tiet i hjel. Det virker logisk å besvare hans iskalde måte å tilrane seg oppmerksomhet på med taushet og usynliggjøring. Men av hensyn til rettsstaten er det ingen god idé. Tvert imot, mest mulig åpenhet og mulighet til fullt innsyn i saken er alltid den beste ideen.Det bør også innebære at den tiltaltes forklaring TV-overføres. Hvordan han opptrer i retten og hvordan han forklarer seg, vil bli enda viktigere for saken når de faglige vurderingene av hans tilregnelighet spriker. Både den tiltaltes rettssikkerhet og allmennhetens interesser er best tjent med mest mulig åpenhet.Rettens administratorer vil få en krevende oppgave med å sette grenser for hva som skal tillates og ikke i retten. Er de for løsslupne, vil retten kunne bli et politisk sirkus. Er de for strenge, kan det gå utover hans rettssikkerhet. Hvordan dette blir håndtert vil fortelle oss om vi klarer å leve opp til våre egne idealer.I en demokratisk rettsstat er det ingen som ikke kvalifiserer til en anstendig rettergang. Et sivilisert samfunn besvarer selv de mest barbariske handlinger med å gi den tiltalte rett til å forklare og forsvare seg, uavhengig av hvor sikker man er på at vedkommende er skyldig. Vi har, heldigvis, ingen gråsoner mellom gatas parlament og rettssalen. Ikke en gang for terrorister og massemordere.Derfor vil massemorderen få sin «talerstol», som så mange advarer mot å gi ham. Det er konsekvensen av at vi velger å behandle våre forbrytere på en sivilisert måte, og det er den liberale rettsstatens adelsmerke.Rettssaken vil bli smertefull. Rettsstaten krever at vi må tåle den smerten. En ryddig prosess hvor også den tiltaltes rettigheter blir ivaretatt, er dessuten den beste metoden for å forebygge fremtidige konspirasjonsteorier og forsøk på revisjonisme.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Sykkelbanden som herjet i Trøndelag er tatt:

Fant åtte dyre sykler gjemt i polsk campingvogn

Polske tyver står bak et 50-talls sykkeltyveri i Trøndelag ble pågrepet.

Savner du en mobil som forsvant på byen i natt?

Her er mobilene som tyven hadde på seg etter et raid på utested.

Bil kjørte på syklist

Syklisten sendt til sykehus.