Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Rettsstat på prøve

Leder, mandag 16. april 2012

Rettsstat på prøve

Vi er alle tjent med en ryddig rettsprosess mot Anders Behring Breivik.

Mann pågrepet under vitneavhør om imam-angrepet

Oslo (NTB-Markus Weisser): Ytterligere en person er pågrepet og siktet for drapsforsøket på imam Nehmat Ali Shah. Imamen ble angrepet utenfor sitt hjem i Oslo i juni.

Ukraina varsler våpenhvile i ett døgn

Kiev (NTB-AFP-Reuters): Det ukrainske forsvaret vil innstille kampene øst i Ukraina i ett døgn etter at FN har bedt om en våpenhvile slik at eksperter kan komme inn til stedet der et malaysisk passasjerfly gikk i bakken.

Bil mot vogntog i Melhus

To personer er skadd etter en ulykke på E39 ved Øysand.

FN-talsmann brøt sammen under intervju om Gaza

Gaza/Oslo (NTB-Ann Fredriksen): FN-tjenestemannen Chris Gunness brøt sammen i gråt da han ble intervjuet om situasjonen på Gazastripen på TV-kanalen Al Jazeera onsdag. Intervjuet skaper nå sterke reaksjoner på sosiale medier.

– Ebola har utløst krise i Sierra Leone

Freetown (NTB-Reuters): Sierra Leone befinner seg i en krisesituasjon på grunn av ebolaepidemien som har rammet landet, sier president Ernest Bai Koroma.

Samsungs overskudd stupte 21 prosent

Seoul (NTB-AFP): Elektronikkgiganten Samsungs overskudd falt 21 prosent i andre kvartal. Konkurranse fra billige kinesiske mobiltelefoner er en av årsakene til det dårlige resultatet.

Kvinne skadd i hyttebrann – mann pågrepet

Hornnes (NTB): En kvinne er fløyet til sykehus etter en hyttebrann i Evje og Hornnes kommune i Aust-Agder torsdag morgen. Politiet har pågrepet en mann de mistenker for «å ha tilknytning til brannen».

Cruisetrafikken kan bli gull verdt

Skipstrafikken cruiser inn til ny besøksrekord i 2014. Det kan gi gode penger for handelsstand og næringsliv.

Tidlig børsoptimisme forduftet

Oslo (NTB): Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet med å stige rundt en halv prosent, men etter en halv time var den nesten nede på utgangspunktet igjen og lå på 617,02 poeng, opp beskjedne 0,1 prosent.

25 druknet i båtulykker i Indonesia

Jakarta (NTB-AFP): Minst 25 personer har druknet etter to båtulykker i Indonesia denne uka.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Mange vil helst ikke høre eller se noe som helst av det som foregår i rettssaken mot den terrortiltalte Anders Behring Breivik. Rettssaken, som starter i dag, vil utvilsomt bli tøff og belastende. Ikke minst for etterlatte og ofre. Alle detaljene fra de grusomme angrepene på regjeringskvartalet og Utøya vil komme tilbake med full kraft. Og gjerningsmannen vil få en mulighet til å forsvare sine forskrudde ideer.Kanskje er det riktig at den hardeste straffen massemorderen kan få, er å bli tiet i hjel. Det virker logisk å besvare hans iskalde måte å tilrane seg oppmerksomhet på med taushet og usynliggjøring. Men av hensyn til rettsstaten er det ingen god idé. Tvert imot, mest mulig åpenhet og mulighet til fullt innsyn i saken er alltid den beste ideen.Det bør også innebære at den tiltaltes forklaring TV-overføres. Hvordan han opptrer i retten og hvordan han forklarer seg, vil bli enda viktigere for saken når de faglige vurderingene av hans tilregnelighet spriker. Både den tiltaltes rettssikkerhet og allmennhetens interesser er best tjent med mest mulig åpenhet.Rettens administratorer vil få en krevende oppgave med å sette grenser for hva som skal tillates og ikke i retten. Er de for løsslupne, vil retten kunne bli et politisk sirkus. Er de for strenge, kan det gå utover hans rettssikkerhet. Hvordan dette blir håndtert vil fortelle oss om vi klarer å leve opp til våre egne idealer.I en demokratisk rettsstat er det ingen som ikke kvalifiserer til en anstendig rettergang. Et sivilisert samfunn besvarer selv de mest barbariske handlinger med å gi den tiltalte rett til å forklare og forsvare seg, uavhengig av hvor sikker man er på at vedkommende er skyldig. Vi har, heldigvis, ingen gråsoner mellom gatas parlament og rettssalen. Ikke en gang for terrorister og massemordere.Derfor vil massemorderen få sin «talerstol», som så mange advarer mot å gi ham. Det er konsekvensen av at vi velger å behandle våre forbrytere på en sivilisert måte, og det er den liberale rettsstatens adelsmerke.Rettssaken vil bli smertefull. Rettsstaten krever at vi må tåle den smerten. En ryddig prosess hvor også den tiltaltes rettigheter blir ivaretatt, er dessuten den beste metoden for å forebygge fremtidige konspirasjonsteorier og forsøk på revisjonisme.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus