Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Rettsstat på prøve

Leder, mandag 16. april 2012

Rettsstat på prøve

Vi er alle tjent med en ryddig rettsprosess mot Anders Behring Breivik.

Helge Lund: – Statoil er i rute

Oslo (NTB-Bibiana Piene): Trass i at tallene peker nedover, med et kvartalsresultat som er dårligere enn i fjor, mener Statoil-sjef Helge Lund at virksomheten i selskapet går som smurt.

Oslo Børs avslutter uken med fall

Oslo (NTB): Statoil-aksjen falt kraftig etter at selskapets driftsresultat for andre kvartal ble presentert fredag. Hovedindeksen på Oslo Børs endte med en nedgang på 0,7 prosent til 622,19 poeng.

Ytterligere fem palestinere drept på Vestbredden

Ramallah (NTB-AFP-Reuters): Fem palestinere ble skutt og drept av israelsk politi og bosettere på den okkuperte Vestbredden, ifølge helsepersonell og øyenvitner.

MC-sjåfør kjørte av veien og rullet rundt

Sjåføren ble sendt til St. Olavs sykehus med lettere skader.

Brende: – Problemer kommer nærmere med globalisering

Stiklestad (NTB): Vi ser at utenrikspolitikk preger det innenrikspolitiske bildet, sa utenriksminister og årets Olsokprofil og Børge Brende (H) til pressen på Stiklestad, mens en terrortrussel henger over Norge.

Bilbrann slukket på Skatval

Det bekrefter Nord-Trøndelag politidistrikt.

POD: – Norge har aldri vært bedre forberedt enn nå

Oslo (NTB-Monica Hägglund Langen): Politidirektøren sier trusselbildet er uendret, men politiet jobber med å øke kapasiteten for å håndtere en eventuell terrorsituasjon.

- Ingen stor endring i situasjonsbildet

Politidirektøren sier trusselbildet er uendret, men politiet jobber med å øke kapasiteten for å håndtere en eventuell terrorsituasjon.

Moské-leder: Noen banditter kan ikke ødelegge oss

Oslo (NTB): Med en terrortrussel hengende over Norge, forbereder styreleder Ghulam Sarwar i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo seg på en spesiell fredagsbønn.

Testet varslingssystemet på grunn av trusselsituasjonen

Alle ansatte ved St. Olavs Hospital ble varslet i ferien.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Mange vil helst ikke høre eller se noe som helst av det som foregår i rettssaken mot den terrortiltalte Anders Behring Breivik. Rettssaken, som starter i dag, vil utvilsomt bli tøff og belastende. Ikke minst for etterlatte og ofre. Alle detaljene fra de grusomme angrepene på regjeringskvartalet og Utøya vil komme tilbake med full kraft. Og gjerningsmannen vil få en mulighet til å forsvare sine forskrudde ideer.Kanskje er det riktig at den hardeste straffen massemorderen kan få, er å bli tiet i hjel. Det virker logisk å besvare hans iskalde måte å tilrane seg oppmerksomhet på med taushet og usynliggjøring. Men av hensyn til rettsstaten er det ingen god idé. Tvert imot, mest mulig åpenhet og mulighet til fullt innsyn i saken er alltid den beste ideen.Det bør også innebære at den tiltaltes forklaring TV-overføres. Hvordan han opptrer i retten og hvordan han forklarer seg, vil bli enda viktigere for saken når de faglige vurderingene av hans tilregnelighet spriker. Både den tiltaltes rettssikkerhet og allmennhetens interesser er best tjent med mest mulig åpenhet.Rettens administratorer vil få en krevende oppgave med å sette grenser for hva som skal tillates og ikke i retten. Er de for løsslupne, vil retten kunne bli et politisk sirkus. Er de for strenge, kan det gå utover hans rettssikkerhet. Hvordan dette blir håndtert vil fortelle oss om vi klarer å leve opp til våre egne idealer.I en demokratisk rettsstat er det ingen som ikke kvalifiserer til en anstendig rettergang. Et sivilisert samfunn besvarer selv de mest barbariske handlinger med å gi den tiltalte rett til å forklare og forsvare seg, uavhengig av hvor sikker man er på at vedkommende er skyldig. Vi har, heldigvis, ingen gråsoner mellom gatas parlament og rettssalen. Ikke en gang for terrorister og massemordere.Derfor vil massemorderen få sin «talerstol», som så mange advarer mot å gi ham. Det er konsekvensen av at vi velger å behandle våre forbrytere på en sivilisert måte, og det er den liberale rettsstatens adelsmerke.Rettssaken vil bli smertefull. Rettsstaten krever at vi må tåle den smerten. En ryddig prosess hvor også den tiltaltes rettigheter blir ivaretatt, er dessuten den beste metoden for å forebygge fremtidige konspirasjonsteorier og forsøk på revisjonisme.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

terrortrusselen

Testet varslingssystemet på grunn av terrorfaren

Alle ansatte ved St. Olavs Hospital ble varslet i ferien.

Politiet i Sør-Trøndelag:

- Terrortrusselen er økende

Hold deg oppdatert på terrortrusselen

Få siste nytt i vårt livestudio.

Vannforsyningen normal i Stjørdal

Hovedvannledningen er tettet.

Bilbrann slukket på Skatval

Det bekrefter brannvesenet på Twitter.