Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Rettsstat på prøve

Leder, mandag 16. april 2012

Rettsstat på prøve

Vi er alle tjent med en ryddig rettsprosess mot Anders Behring Breivik.

Kommunen stanser ikke Utøya-utbygging

Vik (NTB): Hole kommune stanser ikke AUFs planer om utbygging på Utøya. Et enstemmig plan- og miljøutvalg valgte mandag kveld å ikke ta en klage fra de pårørendes til følge.

Norge tar avstand fra israelsk ekspropriering

Oslo (NTB): – Israels ekspropriering av nye landområder på Vestbredden er i strid med folkeretten og et tilbakeslag for arbeidet med en fredelig løsning på konflikten i Midtøsten, sier utenriksminister Børge Brende. 

Isbjørn jagde studenter fra leir på Svalbard

En gruppe studenter i arktisk naturguiding måtte forlate leiren etter å ha forsøkt å skremme en isbjørn med over 50 signalskudd.

Isbjørn jagde studenter fra leir på Svalbard

Longyearbyen (NTB): En gruppe studenter i arktisk naturguiding måtte forlate leiren etter å ha forsøkt å skremme en isbjørn med over 50 signalskudd.

KrF åpner for norske militærbidrag i Irak

Oslo (NTB): Norge må være villig til å bære sin del av ansvaret for en militær aksjon for å redde liv i Irak, mener KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Store endringer på ett år

Se dronefilmer fra bygginga av ny gang- og sykkelvei langs Heimdalsvegen.

Mishandlet mann med elektrosjokkvåpen i Steinkjer

23-åring fra Innherred dømt til fengsel.

Opprørere inntok TV-stasjon i Pakistan

Islamabad (NTB-Reuters): Pakistanske sikkerhetsstyrker og paramilitære styrker fikk sikret hovedkvarteret til den nasjonale TV-stasjonen i Islamabad etter at demonstranter stormet bygningen og tok sendingen av luften.

Fant savnede turgåere i Troms

Storslett (NTB): To turgåere som var savnet i Reisadalen i Troms, ble funnet av et SeaKing-helikopter mandag kveld.

Teater-utbetaling stanses etter manglende økonomikontroll

Oslo (NTB): Kulturdepartementet har stanset utbetalinger til Norsk teaterråd fordi organisasjonens økonomistyring ikke er tilfredsstillende.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Mange vil helst ikke høre eller se noe som helst av det som foregår i rettssaken mot den terrortiltalte Anders Behring Breivik. Rettssaken, som starter i dag, vil utvilsomt bli tøff og belastende. Ikke minst for etterlatte og ofre. Alle detaljene fra de grusomme angrepene på regjeringskvartalet og Utøya vil komme tilbake med full kraft. Og gjerningsmannen vil få en mulighet til å forsvare sine forskrudde ideer.Kanskje er det riktig at den hardeste straffen massemorderen kan få, er å bli tiet i hjel. Det virker logisk å besvare hans iskalde måte å tilrane seg oppmerksomhet på med taushet og usynliggjøring. Men av hensyn til rettsstaten er det ingen god idé. Tvert imot, mest mulig åpenhet og mulighet til fullt innsyn i saken er alltid den beste ideen.Det bør også innebære at den tiltaltes forklaring TV-overføres. Hvordan han opptrer i retten og hvordan han forklarer seg, vil bli enda viktigere for saken når de faglige vurderingene av hans tilregnelighet spriker. Både den tiltaltes rettssikkerhet og allmennhetens interesser er best tjent med mest mulig åpenhet.Rettens administratorer vil få en krevende oppgave med å sette grenser for hva som skal tillates og ikke i retten. Er de for løsslupne, vil retten kunne bli et politisk sirkus. Er de for strenge, kan det gå utover hans rettssikkerhet. Hvordan dette blir håndtert vil fortelle oss om vi klarer å leve opp til våre egne idealer.I en demokratisk rettsstat er det ingen som ikke kvalifiserer til en anstendig rettergang. Et sivilisert samfunn besvarer selv de mest barbariske handlinger med å gi den tiltalte rett til å forklare og forsvare seg, uavhengig av hvor sikker man er på at vedkommende er skyldig. Vi har, heldigvis, ingen gråsoner mellom gatas parlament og rettssalen. Ikke en gang for terrorister og massemordere.Derfor vil massemorderen få sin «talerstol», som så mange advarer mot å gi ham. Det er konsekvensen av at vi velger å behandle våre forbrytere på en sivilisert måte, og det er den liberale rettsstatens adelsmerke.Rettssaken vil bli smertefull. Rettsstaten krever at vi må tåle den smerten. En ryddig prosess hvor også den tiltaltes rettigheter blir ivaretatt, er dessuten den beste metoden for å forebygge fremtidige konspirasjonsteorier og forsøk på revisjonisme.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus