- Ingen sak i min tid i denne jobben har engasjert så voldsomt og så lenge, sier debattredigerer Svein Åge Stenkløv i Adresseavisen.

Daglig mottar avisen innlegg for eller i mot det omstridte anlegget. Siden 1. november har avisen trykt 80 innlegg på debattsidene.

Spesielt etter at bystyret 30. oktober i fjor med stort flertall (50 mot 17 stemmer) gikk inn for Gråkallen Vinterpark, har debatten eksplodert.

Og det har ikke akkurat vært en protest i puddersnø. Argumentene har vært hardtslående. Gamle medlemmer i Trondhjems skiklub har meldt seg ut i protest fordi idrettsforeningen går i bresjen for utbyggingen. Andre krever folkeavstemning for å avgjøre spørsmålet.

Professor Anders Todahl Jenssen ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, mener saken følger et mønster som kan gjenkjennes fra mange saker. Selv har han tatt standpunkt i saken, og skrevet under på listen som markerer motstand mot skianlegget.

En overrumplet opinion

– Det er ganske karakteristisk at man her står overfor en velorganisert gruppe som argumenterer godt overfor ledelsen i kommunen, og har fått med seg bystyret på et prosjekt, sier Todahl Jenssen.

– Det er også typisk at i det øyeblikket det skjer noe og at en avgjørelse er tatt, da blir folk opptatt av det som gjøres. Slik er det med mange saker. Det er gått litt under radaren på folk flest, og har overrumplet opinionen, mener Todahl Jenssen. Han mener det er dette som nå skjer i forbindelse med Gråkallen Vinterpark.

Elsker Bymarka

Han registrerer det enorme engasjementet som er for Bymarka i Trondheim.

– Trondheimsfolk elsker Bymarka. Den føles antagelig så dyrebar fordi den er så liten. Jeg har også bodd i Oslo, men engasjementet for Nordmarka er ikke på langt nær så sterkt og intens som det jeg opplever i Trondheim. Alle har meninger om Bymarka. Det er flott og positivt, men det betyr også at konfliktene blir veldig tydelige, sier han.

Todahl Jenssen kan ikke se at det er gjort saksbehandlingsfeil, og at det skal være formelle grunner til at saken skal behandles i politiske organer på nytt. Men han advarer mot at politikere opptrer arrogant i spørsmål som dette - det kan koste partiene dyrt.

– Saker av denne typen og med så stort engasjement som vi ser her, må politikerne behandle med stor forsiktighet, mener Anders Todahl Jenssen.

Over 3000 underskrifter

Steinar Nygaard i Naturvernforbundet i Trondheim, er enig i at dette er blitt en symbolsak.

– Det er blitt en kamp om Bymarka. Det er en ganske stor bit som tas, og det er et område uten tekniske inngrep fra før, sier Nygaard.

Naturvernforbundet har tatt initiativ til underskriftslister mot vinterparken. Disse teller nå på nyåret 3342 underskrifter.

– Jeg har møtt et enormt engasjement når jeg har stått for å samle underskrifter, sier Nygaard.

Naturvernforbundet har sendt en klage på mangelfull saksbehandling i vinterpark-saken. Denne ligger til behandling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og blir trolig ikke avgjort før etter en eventuell befaring.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har fremmet innsigelse mot planene ut fra av hensynet til nasjonal politikk om biologisk mangfold, vassdragsforvaltning og friluftsliv.

Gjør inntrykk

Thor Arne Falkanger i ressursgruppen som arbeider med Gråkallen Vinterpark sier at avisdebatten og underskriftlisten mot prosjektet gjør inntrykk.

– Men vi er litt overrasket over at dette kommer nå. Vi har gjennomført en formell og grundig prosess som har gått over mange år, og saken har vært gjennom de nødvendige politiske runder. Vi synes derfor debatten som er nå, kommer litt sent i forhold til den politiske prosessen, sier Falkanger.

– Jeg legger heller ikke skjul på at vi er frustrert over at mye av argumentasjonen etter vår mening er basert på feil faktagrunnlag, sier han.