Årets vinter er blant de mildeste noensinne. Bare i to dager i desember og tre dager i januar var det kaldere enn normalt. I Trondheim var middeltemperaturen for desember og januar 1,5 grader. Det tilsvarer normaltemperaturen for 6. april.

Med 4,0 grader over det normale er vinteren 2016/17 så langt blant de mildeste som er registrert, viser tall fra Meteorologisk institutt.

Bare seks ganger siden de siste 146 årene har det vært målt en mildere desember og januar i Trondheim. Rekorden ble satt 1972/73 med 4,8 grader over det normale.

Det er ikke bare vintertemperaturen som er unormal. Mange steder i landsdelen, spesielt i lavlandet, er det helt snøfritt, selv om kalenderen viser februar.

Snøfritt 3. februar ti ganger på 56 år

På Leinstrand har det vært målt snø helt siden 1961. At det er helt snøfritt 3. februar hører med til sjeldenhetene. De siste 56 årene har det skjedd ti ganger.

Siste gang var for tre år siden. 2014 er den mest snøfattige noensinne. Bare en av 28 dager ble det målt snø på bakken.

Selv om det er lite eller ingen snø i lavlandet, er ikke forholdene like nedslående for alle som elsker skiturer. Røros-regionen opplever den mest snørike vinteren siden slutten av 80-tallet med over en metert snø i traktene rundt Aursund.

Også i Trondheim er det fullt mulig å hygge seg med snøen, enten det er med akebrett eller på ski. Det viser Adresseavisens lille snøekspedisjon fredag.

Ovenfor Byåsen Butikksenter er det snø på bakken, men snølaget er altfor tynt for skigåing.

Det bryr ikke barna fra Ferista friluftsbarnehage seg om i det hele tatt. I lange tog farer de nedover bakkene på akebrett. Flere steder stikke gresstustene opp.

- Vi foretrekker vanligvis å gå på ski om vinteren, men nå er det for lite snø til å gå på ski nederst i Bymarka. Da må vi improvisere. I dag ble akebrettene redningen, forteller førskolepedagog Ståle Almåsbro.

Panservær for skøytetur

På Theisendammen prøver Knut Erik Fenstad panserskøytene han arvet fra sin far, Falken-løperen Joha Fenstad, for første gang. – Jeg la merke til tidligere i uka at det var brøytet en fin skøytebane på dammen, så da fikk jeg lyst å prøve med noen runder i godværet, smiler Fenstad og glir rundt dammen på arvegodset.

Opp langs Fjellseterveien blir parkeringsplassene stadig fullere. Med god grunn. Jo høyere opp i Bymarka, dess mer snø er det.

- Det finnes i alt 12 kilometer med oppkjørte løyper i området ved Fjellsætermyra. Lørdag skal Trondhjems Skiklub arrangere den tradisjonelle Markatrimmen, og det er gjort en stor dugnadsinnsats for å få en løype med god nok standard, forteller driftsleder Jan Røising i Trondheim Bydrift.

Det er ikke bare i Bymarka det er preparerte skiløyper. Også på Saupstad og i Granåsen finnes det løyper med nok snø, men disse er en god del kortere enn løypene i Bymarka.

- Hva med dem som kan tenke seg en skitur til Elgsethytta?

- Det er for lite snø til å holde en åpen løype til Elgsethytta. Kommer man høyere opp enn Skistua, er det store områder uten snø. Det er fullt mulig å gå på ski utenom løypene mange steder i Bymarka, men da må man være oppmerksom på at det er både hardere og mer is enn i selve løypenettet. Jeg vil derfor ikke anbefale familier å gå på skitur i helgen utenom løypene. Det blir for krevende, sier Røising, som samtidig slår et slag for lokale skisentrene utenfor Trondheim.

- Over 200 meter og opp til 500 meter er det gode skiforhold mange steder, forteller Røising.

Knallvær og snøfritt neste ti dager

Alle som håper at februar skal gi et etterlengtet snøfall i lavlandet i Trøndelag vil bli skuffet.

Prognosene fra Meteorologisk institutt er fullstendig tomme for snø de neste ti dagene. Varslene er derimot smekkfulle av sol og blå himmel.

Et kraftig høytrykk over Finland vil gi en utrolig rekke av klarværsdager i landsdelen. Slår varslene til, blir det en ubrutt rekke av knallværsdager helt fram til neste søndag.

Klarværet gjør at temperaturen synker ned mot ti minusgrader i lavlandet og – 20 grader i indre strøk.

Følg VærTorsten på Twitter

Få de siste værnyhetene: Gjør som 18 800  andre - følg VærAdressa på Facebook

Bestemor Eldrid Hatlen fra Sunnmøre (foran) ute på pulktur for første gang med barnebarnet Eline på åtte måneder. Bak bestefar Knut Hatlen og far og svigersønn Håkon Sirnes. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen