Det viser tall Universitas har samlet fra forskjelligeutdanningsinstitusjoner i Norge.

I løpet av årets vårsemester har 28 studenter blittutestengt for juks ved Universitetet i Oslo (UiO). Tall fra Høgskolen i Oslo ogAkershus (HiOA) viser at 16 studenter ble utestengt som følge av juks.

Til sammenligning har Universitetet i Bergen (UiB) kunreagert med utestengning i tre saker i samme periode.

Skjerpet kontrollene ved NTNU

På NTNU i Trondheim er tallet enda lavere. Hittil i år hardet kun vært to fuskesaker ved universitetet. Begge er fortsatt underbehandling og reaksjonen på disse er derfor ikke bestemt.

NTNU varslet for en tid tilbake at de ville intensivere kontrollene på eksamen. Fra 2010 til 2011 ble antall juksesaker halvert.

I 2010 ble 21 studenter tatt for juks ved NTNU.

Selv når utvisningssakene regnes i forhold til det totaleantallet studenter på hver enkelt institusjon, utestenger NTNU og UiB bare enbrøkdel av antallet som utestenges i Oslo.

- Skal følge spillereglene

Studiedirektør ved UiO, Monica Bakken, kan ikke si noesikkert om hvorfor det er en forskjell mellom universitetene.

– Jeg kan bare svare for UiO, men vi jobber systematisk meddette. Det gjelder både forebyggende arbeid og å fange opp fusk, sier Bakken.

Hun sier de vektlegger informasjon og opplæring som tiltakmot fusk.

– Vitenskapelig redelighet er en kompetanse og en ferdighetvi vil at våre studenter skal ha etter endt utdanning. Studenter på alle nivåerskal følge spillereglene, sier hun.

Ifølge UiO er det studenter fra Det humanistisk fakultet(HF) og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (Mat-Nat) som står forstørstedelen av fuskesakene de siste ti årene.