Stormen «Hilde» i november i fjor førte til 3000 skademeldinger på landsbasis. Sammen med Nordvestlandet var Trøndelagsfylkene den delen av landet som ble hardest rammet. Også uværet i desember, deriblant «Ivar» og et ikke navngitt uvær senere i måneden resulterte i skader for flere millioner kroner.

Fjorårets naturskader førte til en samlet erstatningssum på 330 millioner kroner i Trøndelag, viser tall fra Norsk Naturskadepool. Totalt ble det utbetalt 1,4 milliarder kroner i naturskadeerstaning på landsbasis.

- Midt-Norge er blant de mest utsatte stedene i landet når det kommer til naturskader. I 2013 mottok Nord-Trøndelag 200 millioner kroner av den totale erstatningssummen i landet, mens Sør-Trøndelag mottok totalt 130 millioner kroner. Trøndelagsfylkene var dermed kun slått av Rogaland og Oppland i antall skademeldinger. Dette har sammenheng med flom som rammet Sør-Norge, sier Tonje Westby, kommunikasjonssjef i Finans Norge til adressa.no.

Flere tilfeller av ekstremvær

Enkelte deler av landet er ekstra utsatt for naturskader. Spesielt kyststrøkene er dominert av storm- og skredskade. Lavlandet er til gjengjeldt mer utsatt for flom. Hvert år betaler forsikringsselskapene ut store summer for skader etter skred, storm, stormflo og flom.

- 2011 er året som står for den høyeste utbetalingen av naturskadeerstatning vi har hatt noensinne. Da betalte vi ut hele 2,7 milliarder kroner. Dette skyldes flere tilfeller av ekstremvær, deriblant stormen «Dagmar» som nådde helt opp i orkan styrke, sier Westby.

Tilfeldig

I forrige uke ble Nord-Trøndelag rammet av et jordskred da store løsmasser begynte å rase ut ved fylkesvei 17.

- Det kan være vanskelig å vite akkurat når en storm vil slå til, men klimaendringene gjør at vi må forebygge mer. Det kan være lurt å tømme kjellere for løse gjenstander, og ellers sikre god drenering. For kommunen sin del er det viktig å passe på at avløpssystem er i orden.

Et stadig varmere klima kombinert med kuldeperioder gir en ustabil værtype.

- Trøndelag har flere ulike plasser som er utsatt for ekstremvær, deriblant øyene utenfor Trondheimsfjorden. Der er det ofte mye vind. Også skred er vanlig i regionen, forklarer Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Når vi får oppleve flere tilfeller av ekstremvær er umulig å si.

- I nord er bildet mer komplisert enn i resten av verden. Å forutse været så lang tid i forveien er vanskelig. Det er ganske tilfeldig om vi får en like mild vinter som vi har hatt hittil i år, eller om vi får snø og bitende kulde, sier Mamen.