Det er partiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre som har satt sinnene i kok. Tirsdag denne uken foreslo Høyres Merethe Baustad Ranum at Trondheim kommune skal trekke seg ut av Svartlamoen, blant annet fordi hun mener boligene på området ikke får tilstrekkelig vedlikehold. Fremskrittspartiet støtter Høyre i dette.

Flytte UFFA?

Venstre har på sin side lansert forslaget om at det bør utredes å flytte UFFA fra huset de disponerer i dag til de kommunale lokalene Buranhus. Det kan åpne for salg av UFFA-tomta for utbygging. Venstres Erling Moe mener det er en forutsetning at midlene fra et eventuelt salg øremerkes til andre kulturaktiviteter i Østbyen. Bystyret sendte i går forslaget videre for nærmere utredning.

Baustad Ranum forsvarte i møtet med ungdommene sitt fremlegg. Nå kommer en evaluering av virksomheten på Svarlamoenog partenes roller i dette.

Kommunens ansvar

Baustad Ranum sa at det har skjedd mye bra på Svartlamoen og pekte på barnehagen i området.

– Men Høyres poeng er hvordan boligene blir ivaretatt, ikke hvordan folk lever sine liv. Det er kommunens ansvar å tilby boliger av en viss standard, og mange av boligene er i dag i en elendig forfatning. Samtidig er køen av søkere på kommunal bolig veldig lang. Det kan ikke være opp til den enkelte hvilken standard en kommunal bolig skal ha.

Overrasket ikke

Frps Halvor Bueng konstaterte at han ved denne anledningen ikke snakket til sine egne.

– Ingen bør la seg overraske over fra Frp mener i denne saken. Vi foreslo salg av tomten allerede etter brannen for fire år siden. Og Svartlamoen ønsker vi å se i sammenheng med utbyggingen på Nyhavna. Nødvendig vedlikehold er ikke mulig med dagens modell på Svartlamoen, sa Bueng.

En berikelse

Appellen og møtet med politikerne kom i stand etter initiativ fra Miljøpartiet De Grønne. Partiets talsperson Hilde Opoku roste ungdomsmiljøene som hun mener er blitt en berikelse for Trondheim. Hun mente det er ganske meningsløst om UFFA skal miste huset sitt, bare ett år etter at ungdommene flyttet inn.

– Og det er ikke riktig å sette ulike kulturgrupper opp mot hverandre, sa Opoku.

Gjør byen spennende

Ida Torsdatter Kristensen fra Beboerforeningen hevdet at Svartlamoen bidrar til å gjøre Trondheim mer spennende, og hun ga tydelig uttrykk for at hun mente det var respektløst å sette beboerne på Svartlamoen opp mot andre boligsøkere.

Om vedlikehold sa Kristensen at det er viktigere med en peisovn enn vakre bad med flis. Oppussing blir gjerne gjennomført på dugnad.

– Det er mange unger på Svartlamoen og de kan gå inn til hvem som helst. Foreldrene er trygge for ungene sine. Politikerne sier at vi er lite synlige. Vi ser ikke mye til dere heller! Vi har Svartlamodagen for alle en gang i året. Høyresidens politikere kan ta en tur for å se, men det gjør de ikke.

RÅDHUSET: Svartlamonitter og UFFA møtte i ettermiddag politikerne Merethe Ranum (H) og Halvor Bueng (FrP). De to partiene har gått inn for at Trondheim kommune trekker seg ut av Svartlamoen. Det er ikke populært. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665