De første snublesteinene ble lagt ned i Trondheim i 2010, og i neste uke skal enda en stein på plass.

Snublesteiner er minnesmerker støpt ned i gata, og de blir plassert på steder der holocaustofrene bodde før de ble deportert og myrdet under andre verdenskrig.

Undring og ettertanke

Det var i 1993 kunstneren Gunter Demnig satte i gang med prosjektet «Stolpersteine» (snublesteiner) i Tyskland.

I tillegg til å være ment som minnesmerker, er også steinene å betrakte som kunst i det offentlige rom. Siden 2010 har Deming lagt ned steiner i Norge hvert år, blant annet i Larvik, Oslo, Tønsberg, Tromsø, Elverum og Trondheim.

Hensikten med steinene er at de først og fremst skal minne oss om krigens deporterte jøder, men også at de skal gi opphav til undring.

–Den forbipasserende som oppdager steinen, blir bevisst på at Holocaust også fant sted akkurat der de befinner seg. Noe av hensikten er altså at man skal stoppe og reflektere over det som skjedde under andre verdenskrig, forteller Ralph Buchmann.

Slektskap

Ralph og fetteren Trond Buchmann er begge etterkommere av damen som skal minnes og få en egen snublestein neste uke.

Steinen skal ligge ved det som var Innherredsveien 25 til minne om Bertha Pauline Buchmann.

–Det er flere minnesmerker i dette området. Mange jøder bodde her og hadde forretninger. Vår familie hadde tre forretninger her i tillegg til en i Munkegata, forteller Ralph.

Flere av jødene i Trondheim kom seg unna tyskerne ved å flykte til Sverige og slapp da unna deportasjon til fange- og konsentrasjonsleirene.

Bertha Pauline var ikke like heldig, og i likhet med 130 andre jøder i byen ble hun offer for nazistenes folkemord under andre verdenskrig.

Alle skal hedres

Ifølge Lise Paltiel, formidler ved det jødiske museet i Trondheim, er det til nå lagt ned i overkant av tjue steiner i byen.

–Vi kommer til å fortsette minnemarkeringen og legge ned snublesteiner til minne om alle de 130 som ble deportert fra Trondheim.

Kunstneren har ikke kapasitet til å få støpt alle steinene med en gang, men målet er at alle skal bli hedret med et minnesmerke på denne måten, forteller hun.

Også i Kristiansund og Brønnøysund vil det etterhvert også komme snublesteiner.

Kommunal støtte

Stenene blir lagt ned i regi av Jødisk Museum i Oslo og Jødisk Museum i Trondheim.

I 2012 fikk Jødisk Museum i Trondheim 30 000 kroner i støtte fra Trondheim kommune til prosjektet med snublesteinene og 70 årsmarkeringen av deportasjon av jøder.

I tillegg til snublesteinene er også monumentet på den jødiske gravlund på Lade, Jødisk Museum og Cissi Klein-monumentet knyttet til minnet om Holocaust i Trondheim.

Trond Buchmann og fetteren hans skal legge ned en snublestein i neste uke i Innherredsveien. Foto: Javad Montazeri, ADRESSEAVISEN