Ordfører Rita Ottervik sier tiltaket kommer som en konsekvens av tydelige innspill fra de ansatte ved byens sykehjem. I dag er det ikke sykepleiere ved alle avdelinger – for eksempel på ubekvem arbeidstid.

- Vi ønsker at sykepleierne i størst mulig grad skal bruke sin faglige kompetanse nærmest mulig pasientene. Det er også behov for en kompetent faglig ledelse som kan bistå de andre ansatte – som står overfor veldig vanskelige vurderinger hver eneste dag. Dette skal ikke være en personalleder, men en fagperson som skal ha et tydelig ansvar for kvalitetsutviklingen og oppfølgingen av beboerne, sier ordfører Ottervik.

Hun viser til at sykepleierne i dag ofte er travelt opptatt med andre oppgaver – for eksempel byråkratisk arbeid som vaktlister.

- Hvor mange avdelingssykepleiere vil dere ansette?

- Det har vi ikke tallfestet. Vi må se nærmere på organiseringen og utfordrer ansatte og tillitsvalgte til å komme med innspill slik at ordningen blir så god som mulig.

- Dere skal totalt ansette 100 flere i eldreomsorgen. Er det da realistisk at dette også vil sikre sykepleiere på alle avdelinger?

- Kan hende trenger vi flere enn 100 ansatte for å nå dette målet. Men nå må vi først komme i gang og prøve det ut. Et annet viktig virkemiddel vi også satser på, er en ny velferdsteknologi: I løpet av 2016 skal alle beboere få sit eget «armbånd» eller «smykke», som sørger for at det kun er de selv som kommer seg inn på eget rom. Det vil gi en større trygghet for den enkelte med tanke på en del av avvikene Adresseavisen har omtalt. Disse vil også være koblet til en fallsensor som gjør det mulig for de ansatte å få bedre oversikt over eventuelle uhell og skader, påpeker Ottervik.

- Hvorfor har dere ikke sørget for faglig ansvarlige sykepleiere før?

- I Trondheim kommune har det ikke vært kultur for at politikerne blander seg inn i organiseringen. Det er Rådmannen som har hatt ansvaret for dette. Men nå har vi fått så mange tilbakemeldinger om dette at vi må gjøre noe, sier Ottervik, som onsdag møter Høyres Yngve Brox til duell om blant annet eldreomsorg på NRKs folkemøte i Studentersamfundet.