I borggården i Erkebispegården står familien Nord fra Järpen. Ektefellene Pirjo (56) og Tomas (60) er som rene trondheimsveteraner å regne etter flere titalls besøk i trønderhovedstaden, mens sønnen Olav (27) og kjæresten Emilia Ierlardtz (28) er her for første gang.

De er i gang med dag to i et fire dagers besøk som strekker seg fram til lørdag.

- Trondheim er en flott by. Miljøet er hyggelig, det er mange serveringssteder med god mat og det er interessante historiske bygninger å besøke, sier Pirjo Nord.

Valfarter til Domen

- Det er fantastisk å komme fra fjell og vidder i Sverige til fjorden og havet i Norge, fra lille Järpen med 1500 innbyggere til storbyen Trondheim, sier ektefellen Tomas Nord, og stiller seg sammen med resten av familien i kø foran Nidarosdomen hvor neste omvisning begynner hvert øyeblikk.

Det er de ikke alene om. Nidarosdomen og Erkebispegården har aldri opplevd en lignende valfart av turister som i år.

- Vi har hatt en økning på i overkant av 20 prosent i antall besøkende fra 2015 til 2016 i mai/juni/juli. En del av økningen skyldes at vi har fått bedre telleapparater i Nidarosdomen, forteller Inge Sørgård, avdelingsdirektør publikumsavdelingen, Nidaros domkirkes restaureringsarbeider (NDR).

Turistinformasjonen hos Visit Trondheim i Nordre gate har hittil i år økt antall besøk med 16,5 prosent.

– Økningen er størst i sommermånedene. Bare i juni hadde vi 3000 flere innom enn samme måned i fjor. Det er flest utlendinger som kommer, sier fungerende daglig leder Helene Johansen ved turistinformasjonen.

31 prosent flere overnattinger

Den økte turiststrømmen merkes godt på hotellene.

Hos Scandic Hotels, Nordens største hotellkjede, smiler distriktsdirektør Gry Eriksen fra øre til øre av de fantastiske julitallene. – Våre fire hotell i Trondheim har hatt en økning i antall gjestedøgn på 31 prosent fra juli 2015 til juli 2016. Jeg har jobbet i hotellbransjen i 20 år, men jeg har aldri opplevd en så voldsom økning noen gang, sier Eriksen.

Omsetningen per tilgjengelig rom er fire ganger så stor i Trondheim som Scandics gjennomsnitt for hele landet, og fem ganger større enn økningen i Oslo.

Eriksen mener Scandic-kjeden høster fruktene av mange arrangementer, som Bruce Springsteen-konserten i Granåsen og Olavsfestdagene, som trekker besøkende til Trondheim.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Utenlandstur. - Det er fantastisk å komme fra en svensk småby til en norsk storby med hyggelig miljø og mye god mat, sier Tomas Nord (t.h.) som sammen med kona Pirjo Nord har reist fra Järpen til Trondheim hver sommer i over 20 år. Emilia Ierlardtz (28) og Olav Nord (27) er i Trondheim for første gang. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES