Produksjon og distribusjon av ferskfrosset middagsmat til kunder over hele landet kan på kort tid gi 80 nye arbeidsplasser.

– Investeringene i anlegget vil beløpet seg til 110–120 millioner kroner, og vi har i en startfaste ambisjoner om å produsere opptil 750000 ferskfrossede middagsmåltider og nå en årsomsetning på ca. 500 millioner kroner med rundt 80 ansatte.

Bygger anlegg på 4000 m²

Det sier den nederlandskfødte rørosingen Rob Veldhuis, som sammen med Peter Romme, som også er av nederlandsk opprinnelse, er gründerne bak det nye selskapet Mathuset AS.

De to håper at grunnarbeidene på den byggeklare tomta i Havsjøveien næringspark like utenfor Røros sentrum vil være i gang i løpet av våren/sommeren. Her skal det reises et gigantkjøkken på 4000 m² som nå er under prosjektering.

Nederlandsk samarbeid

De forteller at produksjonen i størst mulig grad skal baseres på lokale og kortreiste råvarer fra midtnorske spiskammere som Møre- og Trøndelagskysten, Frosta og Rørostraktene, og at selskapet skal selv stå for distribusjonen, nærmest bokstavelig talt fra hånd til munn.

De to norsk-nederlenderne presenterte i dag sine storstilte planer for det nye matkonseptet, som er utviklet i nært samarbeid med det nederlandske selskapet Marfo Food BV. De har i løpet av sine 25 år i bransjen bygget opp systemet som nå er modell for den norske satsingen, og Marfo Food BV produserer nå svimlende 35 millioner måltider årlig.

Også inn på eiersiden

– Vår raskest voksende kundegruppe er eldre, hjemmeboende mennesker som ikke lenger klarer å lage sunn og velsmakende mat på egen hånd. Men vi har også institusjoner, sykehus og hoteller i vår kundeportefølje, i tillegg til store flyselskaper som KLM, British Airways, Korean Air, sier selskapets adm.dir., Arnold Zuidegeest.

Sammen med sin driftssjef Harold Oldenbeuving besøker han Røros for å delta i flere sentrale møter rundt det norske prosjektet som de også bidrar til i form av kompetanse, utviklingsressurser og investeringer på eiersiden.

– Vi ønsker ikke å være dominerende på eiersiden, fordi vi mener at det er svært viktig at selskapet her på Røros har en solid, lokal og nasjonal forankring, sier Zuidegeest.

Lokale partnere

Mathagen AS har også inngått en intensjonsavtale med Torbjørn Iversen om en fremtidig stilling som administrerende direktør i selskapet. Iversen, som bl.a. har bakgrunn som produksjons- og logistikkdirektør i SB Seating AS og leder ved Røros Metall AS, sier at han har stor tro på det nye konseptet.

Det er entreprenørselskapet Johan Kjellmark AS som prosjekterer det nye anlegget i Havsjøveien. Daglig leder Trond Schjølberg sier at man gjør det for egen regning og risiko, i stort tillit til at dette er et prosjekt som kommer til å bli realisert og med trygghet i en avtale om at de da også får byggeoppdraget.

– Gunstig nærhet til Sverige

– Vi satser på et landsdekkende opplegg som primært retter seg mot eldre, hjemmeboende mennesker i de store befolkningsområdene. Hovedmålgruppen er både eldre friske og syke hjemmeboende over 70 år. De utgjør i dag ca. 300000 mennesker og vokser raskt i antall, sier Veldhuis.

Peter Romme peker på at Røros har en gunstig nærhet til et stort, potensielt marked i Sverige. Med et fleksibelt produksjons og distribusjonssystem ser man også for seg å kunne betjene kommunale institusjoner, bofellesskap og sykehjem uten eget kjøkkentilbud.

Spesialsydde måltider for syke

– Distribusjon i Norge er mer kostnadskrevende enn i Nederland, men vi ser det ikke som noe problem. Vi har klare planer for et opplegg med levering av ferskfrossede middagsretter for en eller to uker om gangen, basert på en grunnmeny med over 100 oppskrifter, sier Romme.

Han legger til at ernæringskvalitet, mattrygghet, enkel tilberedning og en god smaksopplevelse er kjernepunkter i konseptet. Produksjonsopplegget vil også gjøre det enkelt å tilby spesialsydde måltider for kunder som må følge dietter. Kundene får også tilbud om gratis ernæringsanbefalinger, samt utstyr til oppbevaring og tilberedning.

Rimelig og rett på døra

– Ikke minst vil prisene ligge på omkring det halve av gjennomsnittsprisen pr. ferdig levert varmt måltid fra en offentlig institusjon, som i dag ligger på ca.120 kroner i Norge, sier Peter Romme.

Rob Veldhuis fyller ut med at en viktig tanke bak opplegget er å bidra til at eldre hjemmeboende og andre brukere kan klare seg selv lengre på egen hånd hjemme, uten at det går på bekostning av ernæringskvalitet og verdighet.