– Problemet er størst om høsten, og spesielt når det er dårlig sikt, sier utrykningsleder Hans Ivar Stene i Avinor.

Avinor tester nå ut en radar som registrerer gjess og andre fugler som oppholder seg på og ved flyplassen. Testingen har foregått et års tid i samarbeid med forskningsmiljøer i Trondheim.

Radaren er spesielt nyttig i perioder hvor det er vanskelig å observere fugler direkte. Hvis det er fugler på og over flyplassen, kan fly om nødvendig bli holdt igjen, eller bedt om å følge et annet innflyvningsmønster.

– Spesielt i grålysningen morgen og kveld er det nyttig med et slikt hjelpemiddel, sier Stene.

Store gåseflokker på trekk vår og høst mellomlander på faste plasser i nærheten av flyplassen. Hvis fuglene forstyrres, kan flokkene lette og passere over flystripa i lav høyde før de de slår seg ned i et nytt område. Dette er bekymringsfullt, mener Avinor.

– Vi følger med og jager bort fugler for å unngå at de slår seg ned rundt og på flyplassens område. Det merkes at bestanden av kortnebbgås har økt kraftig, men vi har ikke hatt alvorlige episoder med kollisjon mellom gjess og fly på Værnes, sier Stene.

I januar i år ble et Norwegian-fly påført bulk i en vinge i kollisjon med en svane. Flyet hadde lettet fra Værnes, og hadde kommet ganske høyt da kollisjonen skjedde.

Flyet landet igjen etter fem minutter uten noen problemer.