Søndag skulle det vise seg å være perfekte forhold for en såkalt skypumpe, et værfenomen som kjennetegnes ved en trakt- eller snabellignende nedheng fra en bygesky.

- Dette er tornadoens lillebror. Ei skypumpe er beslektet med en tornado, men det er et mye svakere system. Under gitte forhold kan ei skypumpe suge opp fisk fra vannet, så det er litt futt i den, sier vakthavende statsmeteorolog Tone Christin Thaule ved Meteorologisk institutt.

Artig opplevelse

Trond Sollihaug er en av flere lesere som har sendt inn bilde av skypumpa. Det var under søndagens skogtur på Skatval at de var så heldige å se den danse mot Leksvik og Mosvik.

- Det var artig å se værfenomenet, og det satte en ekstra spiss på turen, sier han.

En slik virvelvind kan være rundt ti meter bred, og høyden kan bli over 1000 meter. Rotasjonen kan være både med og mot urviseren, med typisk hastighet 10 m/s, mens 20–30 m/s forekommer.

Varmt og fuktig

- Ei skypumpe oppstår i samme værsituasjon som en tornado. Det er ikke uvanlig at det skjer i forbindelse med tordenskyer, og det hadde Trøndelag på søndag. Det må også være varmt og fuktig, og Åfjord var varmest i hele Norge i går, med 21,7 grader.

Ei skypumpe oppstår over vann, mens det samme værfenomenet over land kalles ei trombe.

- Det må være kraftig oppstigende luft, og etter hvert som skypumpa stiger så vil den kondensere. Rotasjonen skyldes forskjellige vindretninger, forklarer statsmeteorologen.

Sommerens første?

Hun forteller at det er sommersesongens første skypumpe som hun har fått forespørsel om.

- Jeg vil tro det skjer en eller annen plass i Norge hver sommer, men de lever ikke så lenge, og passerer områdene ganske fort.

Arvid Rokhaug i Leksvik kunne også konstatere at det var et sjeldent syn over Leksvik søndag, mens Ronny Dueskar skriver i en e-post at skypumpen gikk nesten ned til bakken.

Under søndagens topptur til Kjærringklumpen i Leksvik, ble Ståle Sve Rian og co. vitne til ei større skypumpe i retning Skaudalen. Foto: ståle sve rian
Etableringen av skypumpa startet på Fosen, men kunne også sees fra Tempe hvor dette bildet er tatt rundt klokks 13.30 søndag ettermiddag. Foto: ronny dueskar
Dette var et uvanlig syn for leksværingene ifølge en beboer. Foto: ARVID ROKHAUG