– Det er et lysglimt når en så stor og seriøs organisasjon viser vei i diskrimineringsspørsmålet, sier Robert Kwick Rydberg som er talsmann for romfolket i Trondheim.

Han berømmer Rosenborg, og mener de er modige som tør være tydelige i sin holdning til diskriminering. Samtidig retter han kraftig skyts mot Frelsesarmeen.

– Min erfaring med Frelsesarmeens arbeid med romfolket strekker seg tilbake til tidlig på 2000-tallet da jeg engasjerte meg for romfolket som kom til Oslo, før alle skriveriene. Det første lavterskeltilbudet romfolket møtte var Frelsesarmeen, og der ble vi gjennomgående avvist, sier Rydberg.

Mener Frelsesarmeen diskriminerer romfolket

– Da jeg kom til Trondheim og fikk kontakt med romfolket her fikk jeg gjenfortalt om hvordan de blir avvist om og om igjen av Frelsesarmeen. Det er små og større episoder, gjentatte ganger. Rydberg mener det er stor forskjell på Norges to av de største hjemmlige bistandsaktører: Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen.

– For ett og et halvt år siden ble jeg bedt om å bistå Kirkens Bymisjon her i Trondheim på et prosjekt. De har vært veldig inkluderende. Holdningen og verdigheten er ikke der hos Frelsesarmeen sammenlignet med andre organisasjoner, sier han.

Hevder de ble avvist på julebord

Rydberg trekker frem en episode fra forrige uke hvor to personer som tilhører romfolket i Trondheim skal ha blitt avvist fra Frelselsarmeens årlige julebord med beskjed om at de kunne få mat på ettermiddagen når alle de andre var ferdige.

– Det er den samme historien som har blitt fortalt om og om igjen, og man kan ramse om en rekke lignende eksempler, sier Rydberg.

– Lurt med forskjellige åpningstider

Regionleder Lisbeth Kleveland i Frelsesarmeens rusomsorg region nord har et annet syn på episoden og forklarer den slik:

– Siden vi startet å jobbe med fattigeEØS-borgere, derunder romfolket, så har vi hatt to forskjellige åpningstider.  Rusmiddelavhengige er på dagtid ogromfolket på ettermiddagen. Vi har erfart at det er lurt å ha forskjelligåpningstider for disse to gruppene.

Hun kjenner seg ikke igjen i Rydbergs beskrivelse.– Vi i Frelsesarmeens rusomsorg behandleralle mennesker likt og det var ingen forskjellsbehandling av ulike svakegrupper den dagen eller andre dager i året. Det er med den største respektog ydmykhet vi forholder oss til  disse menneskene

Hun opplyser at romfolk og andre fatteige EØS-borgere fikk servert julemiddag fra klokken 16.00 samme dag.

– Vi hjelper alle

Informasjonssjef Andrew Hannevik i Frelsesarmeen sier de lytter til alle tilbakemeldinger.

– Hvis han har konkrete opplevelser av å bli diskriminert som rom vil vi gjerne komme i dialog med ham.

Hannevik sier Frelsesarmeen har strukket seg langt for å også kunne møte den økte pågangen fra tilreisende romfolk.

– Vi har gjort ekstraordinære tiltak for å hjelpe og møte romfolk. På alle våre lavterskeltilbud har vi tatt imot romfolk. I fjor vinter åpnet vi det første overnattingslokalet i Oslo for de som ikke er ivaretatt av andre, deriblant romfolk og andre fra Øst-Europa.

Hannevik sier han ikke kjenner til den konkrete saken Ryberg viser til, men det er sånn at en del av de aktuelle tiltakene til Frelsesarmeen må tilpasses hvor mange som kommer og at man derfor har opperert med ulike tiltak og møtepunkter for ulike grupper.

– Her i Oslo har mann hatt egne åpningstider rett og slett fordi det er fullt til vanlig, sier han.

Hannevik er heller ikke enig i Rydbergs beskrivelse av forskjellene mellom Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen.

– Jeg kjenner ikke til at noen føler at de har blitt møtt sånn. Om noen har opplevd det vil vi gjerne høre om det. Så langt jeg kjenner til har vi fått mange gode og positive tilbakemeldinger på hvordan vi har tatt var på også rom, og tilreisende fra Øst-  og Sør-Europa. Vår hjelp skal være til de som trenger det så langt vi makter. Vi vil hjelpe så mange vi kan, helt uavhengig av hvem de er og hvor de kommer fra.

Frelsesarmeen i Trondheim har foreløpig ikke besvart Adresseavisens henvendelser.

Informasjonssjef Andrew Hannevik i Frelsesarmeen avviser at romfolket diskrimineres. – Jeg kjenner ikke til at noen føler at de har blitt møtt sånn. Om noen har opplevd det vil vi gjerne høre om det. Så langt jeg kjenner til har vi fått mange gode og positive tilbakemeldinger på hvordan vi har tatt var på også rom
Tirsdag trakk RBK både pengegaven på 25 000 kroner og sine frivillige ved Frelsesarmeens julegryter i protest mot det de mener er diskriminering av homofile.