Det var i desember i fjor at mannen fra Nordmøre truet bussjåføren med øks og forlangte å få sjåførvesken med 1400 kroner. Han truet også med å drepe sjåføren dersom han ikke fikk pengene.

Brukte halloween-maske

Tiltalte har forklart i retten at utgangspunktet for turen var å handle julegaver. Med seg på turen hadde han en speiderøks og en halloweenmaske.

Et kamera i bussen fanget opp tiltalte med hette trukket over hodet og masken foran ansiktet. Han holdt øksen i den ene hånden og krevde penger av sjåføren. Da det ikke uten videre gikk å fjerne vesken, slo mannen hardt i setedøren til høyre for sjåførsetet slik at det ble hakk i døren.

Tiltalte tok deretter ut sedlene av vesken og forsvant ut av bussen. Ranshandlingen skjedde i løpet av rundt et halvt minutt.

DNA-spor i masken

Øksen ble seinere sporet opp av politihund, og hettegenseren og jakken ble funnet igjen hos samboeren til den tiltalte.Retten mener maskeringen, bruk av øks og trussel om drap, utvilsomt har framkalt alvorlig frykt for vold hos bussjåføren.

Tiltalte har selv nektet befatning med ranet, men retten mener bevisene er så sterke at den ikke fester lit til dette. Det ble også funnet DNA-spor fra tiltalte i masken. Vedkommende ble dessuten observert av forbipasserende.

Dømt ti ganger før

Dagen etter ble han også tatt for å ha oppbevart mindre mengde heroin og hasj.

Tiltalte er straffet en rekke ganger tidligere, sist i 2013, hvor han ble dømt til fengsel i seks måneder for trussel, frihetsberøvelser, legemsfornærmelser og et simpelt tyveri.

Påtalemyndigheten har på vegne av Nettbuss Midt-Norge AS fremmet et erstatningskrav på 1400 kroner tilsvarende det beløpet tiltalte tok ved ranshandlingen. Retten finner erstatningskravet tilstrekkelig sannsynliggjort.