Det viser en undersøkelse Respons Analyse har gjort for de store regionavisene i Norge i sommer.

Det er velgerne i Kristiansand som har størst tro på at de blir tatt godt vare på av kommunens velferdsordninger. Over halvparten av velgerne i Kristiansand har stor tro på at man blir tatt vare på når de blir eldre. Noe under halvparten av velgerne i byene Trondheim, Oslo og Stavanger tror det samme.

Mer positive enn bergenserne

I Trondheim svarer til sammen 48 prosent at de i stor grad eller ganske stor grad tror de blir godt tatt vare på av kommunens velferdsordninger.

Målingen viser at det er bergenserne som har minst tro på at man blir tatt vare av byens velferdsordninger når de blir eldre.

21 prosent av de spurte i Bergen er negative. I Trondheim er tilsvarende 16 prosent negative; at de i liten grad eller ganske liten grad tror de vil bli tatt vare på av kommunens velferdsordninger når de blir eldre.

SE HVORDAN STORBYENE PRIORITERER HER.

Eldste med skeptiske

Bakgrunnstallene viser at personer som sympatiserer med Høyre, Frp – og Rødt – har minst tro på at de skal bli tatt godt vare på. Aldersgruppen over 60 er i tillegg markert mer skeptisk. Hele 27 prosent i denne gruppen svarer negativt.

– Arbeiderpartiets ambisjoner er høyere enn dette. Det er positivt at de som er bekymret er i ett såpass klart mindretall. Men at noen i det hele tatt er bekymret, er et viktig signal om at eldreomsorgen fortsatt må styrkes, sier kommunalråd Geir Waage (Ap).

Waage mener det ikke er overraskende at de eldste er mest skeptiske.

– Man står nærmere problemstillingen. Men alle skal være sikre på at de skal få god omsorg i Trondheim, sier Waage.

- Skylder på de ansatte

Høyres ordførerkandidat Yngve Brox mener det finnes mer håndfaste argumenter for skepsisen til byens eldreomsorg:

– Mye er bra, men det er også mye som ikke er bra. Folk kan ha fått med seg at Helsetilsynet, Arbeidstilsynet og kommunen selv har avdekket alvorlig svikt i eldreomsorgen i Trondheim. Noe av det som bekymrer meg, er at den politiske ledelsen skylder på de ansatte når det blir avdekket slike kritikkverdige forhold. Det viser at denne byen trenger et skifte av politisk ledelse, sier Brox.