Det viser regionale tall fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

I 2013 var det tilsvarende tallet 73 millioner kroner, noe som betyr en økning i fjor på drøyt seks millioner.

Feilbehandlinger ved St. Olavs Hospital kostet 38,8 millioner kroner, som er en økning fra 32,5 millioner kroner året før.

Helse Nord-Trøndelag hadde en økning på over en halv million fra 2013 til 2014, fra ti millioner til 10,6 millioner. De har hatt flere utbetalinger i fjor enn i 2013.

- Vi jobber hver dag for at utbetalingene skal bli så små som mulig og at pasientsikkerheten blir så høy som mulig, sier informasjonssjef ved Helse Nord-Trøndelag, Trond Skillingstad til adressa.no.

Ned i Møre og Romsdal

Skillingstad mener de gjør alt de kan for å unngå hendelser som skal utløse erstatning.

- Vi forsøker å informere godt om ordningen, slik at pasienter som har krav på det skal kunne få erstatning. Dette drar i retning økte erstatningsutbetalinger, sier han.

Rusbehandling Midt-Norge gikk fra 0 til 70 000 kroner i fjor, mens erstatningstallene hos Helse Møre og Romsdal falt fra 30,5 millioner kroner til 29,9 milllioner.

I tillegg ble det i Trøndelags-fylkene og Møre og Romsdal utbetalt drøyt 15 millioner kroner knyttet til saker som gjaldt behandling i privat helsetjeneste, kommunehelsetjenesten, offentlige kjøp av private helsetjenester og vaksinesaker.

Kan skyldes privat helsetjeneste

Mandag informerte NPE om økningen av erstatningsutbetalinger på landsbasis. I fjor utbetalte NPE 1062 millioner kroner. I 2013 ble det utbetalt 946 millioner kroner.

- Erstatningsutbetalingene viser at konsekvensene av feilbehandling er store. Arbeidet med å redusere antallet pasientskader i helsetjenesten er derfor svært viktig, først og fremst for å unngå unødvendige lidelser for pasienter og pårørende, men også av hensyn til de økonomiske kostnadene, skriver direktør i NPE, Rolf Gunnar Jørstad i pressemeldingen på NPE.no.

Jørstad forklarer i pressemeldingen at noe av økningen kan skyldes saker som gjelder behandling i privat helsetjeneste.

- Det har blitt mer kjent at man også kan søke om erstatning hos NPE etter feilbehandling i privat helsetjeneste, forteller Jørstad i pressemeldingen.

Adressa.no lyktes ikke i å få tak i St. Olavs Hospital.