Opptaksleder Ida Ranes ved NTNU opplyser at universitetet lager internasjonale studier for å tiltrekke seg internasjonale studenter.

- Vi har en del masterprogram som har blitt gjort om til internasjonale studieprogram, hvor undervisningen foregår på engelsk. For eksempel har en master innen fysikk blitt omgjort til «master of science in physics», sier Ranes.

Hun opplyser at studiet vil være tilgjengelig for både norske og utenlandske studenter.

Økning i søkere til teknologistudier

Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) opplyser at de blant annet har opprettet nye bachelorstudier i ingeniørfag og fornybar energi, samt masterstudium i psykisk helsearbeid og barnevern.

Adresseavisen har tidligere skrevet at norske bedrifter mangler 16 000 ingeniører. Opptaksleder Ida Ranes kan fortelle at NTNU har hatt en økning i søkere til sivilingeniør- og teknologistudier.

- Det er flere ting som påvirker. Det satses nasjonalt på realfag og teknologistudier, og i 2012 ble det opprettet 100 ekstra studieplasser ved sivilingeniørutdanningene ved NTNU, etter bevilgninger i revidert nasjonalbudsjett, sier Ranes.

Universitetet legger også ned studier. Blant annet vil ikke masterprogram i språklig kommunikasjon, lingvistikk, og kunskritikk og kulturformidling være tilgjengelige for søkere i 2013.

LES OGSÅ: Trønderske ledere mest kritiske til studenters arbeidsmoral

- Etterspør helsestudier

Rektor Steinar Nebb ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) sier at kommunene nå etterspør etterutdanning innen helse og oppvekst.

- For å fylle samfunnsbehovet, ønsker vi å komme i gang med en bachelor innen folkehelse, men den har vi ennå ikke fått godkjent. Vi trenger nye utdanninger knyttet til oppvekst, barnevern og psykisk helse. Det er også et stort behov innen organisasjon og ledelse, sier Nebb.

Flere søkere til grønne studier

Prorektor Hanne Hansen Solheim ved HiNT opplyser at antall søkere til grønne studier er på vei opp. Dette gjelder bachelorprogrammene i husdyr og naturforvaltning.

- Hvis jeg skal skyte fra hofta, har antall søkere til disse studiene blitt halvert, men de to siste årene har antall søkere gått opp, sier Hansen Solheim.

Hun forteller at dette kan ha en sammenheng med at ungdomskullene har blitt større, og at dette betyr generelt flere søkere. Bachelorstudiet i grønn næringsutvikling legges likevel ned i 2012.

- Mange bedrifter sier at de trenger ansatte som er dyktige innen næringsutviling, og som også har forståelse for miljøet og bærekraftig utviling. Dessverre fikk vi ikke ungdommen til å tenne på studiet i grønn næringsutvikling, sier Hansen Solheim.

LES OGSÅ: Streamer matteforelesning fra NTNU