Målet med den nye metoden er å oppdage celleforandringer på et tidligere stadium.

I dag har norske kvinner tilbud om livmorhalsundersøkelse hvert tredje år etter at de har fylt 25 år. Hittil har celleprøvene blitt undersøkt i mikroskop for å finne celleforandringer som kan tyde på kreft.

Den nye metoden som prøves ut i trøndelagsfylkene, Rogaland og Hordaland, tester i stedet om celleprøven inneholder HPV-virus. Praktisk talt alle kvinner som utvikler livmorhalskreft har en HPV-infeksjon. Gjennom å oppdage en slik infeksjon, kan man avsløre forstadier til kreft tidligere.

Halvparten av nye celleprøver fra trønderske kvinner over 34 år blir nå analysert etter den nye metoden, og halvparten etter den gamle. Yngre kvinner undersøkes etter gammel metode.

Les også: Flere kvinner i alderen 25-34 år får livmorhalskreft

Støttes av pasientorganisasjon

– Det er viktig at livmorhalskreft kan oppdages tidligere, sier Jeanette Hoel, leder i pasientorganisasjonen Gynkreftforeningen.

– Å redusere dødstallene er viktig, men vår forening er også veldig opptatt av å få ned antallet kvinner som utvikler kreft. Bivirkningene av en slik behandling er store. Selv fikk jeg kreft da jeg var 32 år gammel. Jeg er glad for å være i live i dag, men behandlingen gjør at jeg ikke kan få barn. Mange plages av fatigue og har problemer med å komme tilbake etter kreftbehandlingen, sier Hoel, som er med i prosjektgruppen for utprøving av den nye metoden.

Livmorhalskreft er den tredje vanligste kreftformen blant kvinner. Årlig er det omkring 300 nye tilfeller, og i 2013 døde 75 personer av sykdommen. Ifølge Stefan Lönnberg i Kreftregisteret viser studier gjort i andre land i Europa at antall krefttilfeller og dødsfall blir redusert ved innføring av HPV-metoden.

Etter tre-fire år med utprøving i de fire fylkene, vil det bli vurdert å innføre HPV-screeningen som ny standard for den nasjonale masseundersøkelsen mot livmorhalskreft.

Les også: God effekt av HPV-vaksine hos eledre jenter

Ny aldersgrense

Flesteparten av seksuelt aktive kvinner opplever å ha en HPV-infeksjon (humant papilloma virus), og hyppigst er den blant de unge. Som oftest går det over av seg selv. For å unngå at mange skal få falske positive prøver og bli unødig bekymret for kreft, har myndighetene satt grensene for HPV-testing til 34-69 år. Seksjonsleder Maj Liv Eide ved Laboratoriesenteret ved St. Olavs Hospital mener den nye metoden vil gi mindre unødig bekymring enn dagens.

De aller fleste kvinner går til fastlegen for å ta celleprøve av livmorhalsen. Alle prøvene som tas i Trøndelag blir analysert ved Laboratoriesenteret. Maj Liv Eide opplyser at 1500 celleprøver er analysert med den nye metoden siden den ble tatt i bruk 1. februar i år. Blant dem ble det påvist HPV-infeksjon hos 90 kvinner, som følge opp med gammel metode.

Les også: Norske forskere med gjennombrudd i kartleggingen av livmorhalskreft

– De som da viser seg å ha celleforandringer, følges opp videre slik at behandling av forstadier, eller kreft, kan settes i gang så tidlig som mulig, sier Eide.

I utprøvingsperioden legger helsemyndighetene opp til at kvinner som ikke har funn av HPV-virus, ikke trenger å teste seg før om fem år. Dagens masseundersøkelse anbefaler testing hvert tredje år.