Store deler av Trondheim er fri for snø, men oppe i marka ligger såpass mye snø at kommunens løypemannskaper har sørget for at du kan ta skiene fatt.

Uten større problemer kan du gå fra Skistua til Elgsethytta og videre i innover i lysløypa. Men vær obs på at det kan stikke opp noen greiner, gresstuster og steiner her og der. Derfor kan det være lurt å vente med å ta frem det beste skiparet.

Allerede ved åttetiden i går la de første skientusiastene ut på tur fra parkeringsplassen ved Henriksåsen, utstyrt med hodelykt. Halvannen time senere brøt sola gjennom tåka, og badet østhimmelen i et fantastisk skue. Med minus én grad, lå forholdene godt til rette for en skitur.

Har ventet lenge

– Dette har vi ventet på lenge, minst en måned, sier Kristine Solem Michelsen (17) fra Byåsen idrettslag.

Hun er elev ved Heimdal videregående skole, som hadde skolefri i går. Da benyttet hun og lagvenninnene Emma Arnesen, Ingvild Ytterhus Utengen og Ingeborg Eide anledningen til sesongens første skitur i Bymarka.

De har måttet reise helt til Sverige for å finne snø. Jentene konkurrerer i 18-årsklassen, og ser frem til endelig å kunne komme i gang på trøndersk snø. I går skulle de være ut i halvannen time.

Like før hadde Anders Myrland (31) og Vidar Undebakke (24) lagt av gårde fra Henriksåsen og innover mot Elgsethytta. Anders betegner seg som mosjonsløper, mens Vidar er aktiv for Strindheim. Begge har lett etter snø flere steder, og gliste bredt da de oppdaget at løypemannskapene hadde lagt en bred såle fra parkeringsplassen.

Kjører snøscooter

Arbeidsleder Torgeir Krokan og medarbeider Stein Hofstad i Trondheim bydrift holder til ved Skistua, der de siden tirsdag har kjørt opp løyper med hver sin snøscooter med ruller festet bakpå. Det er ennå for tidlig til at de kan kjøre løypemaskinen. Da må det ligge en såle på minst 15 cm hardpakket snø, i dag er ikke sålen på mer enn seks cm

– Jerven har vært ute før oss og tråkket i løypetraseen. Natt til onsdag kom det to–tre cm nysnø. Totalt er snødybden ved Skistua på 13 cm, sier Krokan.

I selve løypa ligger en seks cm hardpakket såle.

Det var først tirsdag det var kommet så vidt mye snø at de kunne begynne å preparere løypene, halvannen måned senere enn i fjor. Da var snødybden på om lag 40 cm. Men så forsvant snøen igjen. Skillet mellom regn og snø går som regel ved Storsvingen.

Venter to cm snø

– Dessverre er det ikke meldt mye snø de kommende dagene. Lørdag kveld er det ventet et par cm, forteller Hofstad.

Mens Krokan og Hofstad har ventet på snøen, har de ryddet unna trær og kvister fra løypene.

– Fortsatt er det for lite snø til at vi har kunnet kjøre opp spor i løypa. Traseen egner seg vel best til skøyting. Og vi ser jo at de mest ivrige på denne tiden av året foretrekker skøyting, sier Krokan.

Til sammen finnes rundt 30 mil med skiløyper i Trondheim kommune, som blir preparert gjennom hele sesongen. Kommunen har tre maskiner i Granåsen, én ved Skistua og én ved Tømmerholt i Estenstadmarka. I tillegg brukes i alt syv snøscootere med ruller.

Ni mann i turnus

Ni løypekjørere går i turnus, som i helgene er ute allerede ved sekstiden om morgenen. For ved ellevetiden er det fullt av skiløpere på tur i marka.

Krokan anbefaler folk å gå inn på Facebooksiden til Idrett og friluftsliv i Trondheim kommune.

– Der legger vi ut informasjon om vær- og føreforhold fortløpende. Man kan også inn på skisport.no. Sidene er populære, vi har en masse klikk.

Under normale snøforhold lages spor både for skøyting og klassisk i helgene. Det er nå satt ut tellere på fire–fem steder, bl.a. ved Henriksåsen, som registrerer antall skiløpere.

Hofstad og Krokan bedyrer at de trives i jobben. Begge er naturinteresserte, så dette er en jobb midt i blinken.

Ved Henriksåsen kommer vertskapet til Elgsethytta, Alf og Anne Walseth kjørende. De har aldri kunnet kjøre bil så sent på året noen gang. Det er 3,6 km inn til Elgsethytta, og vanligvis må de bruke snøscooter.

– Selv om snøen har kommet sent i år, har vi hatt mye besøk. Høsten har vært fin og folk har kunnet gå til fots innover i marka. Men vi håper det ikke blir en like snøfattig vinter som i fjor, sier Anne Walseth.

Jentene fra Byåsen IL ut på sin første skitur i Bymarka denne sesongen: F.v: Emma Arnesen, Ingeborg Eide,Ingvild Ytterhus Utengen og Kristine Solem Michelsen. Foto: Jens Petter Søraa
Anne og Alf Walseth med hunden Zepp og Cathy Buttazoni (bak) på vei med bil inn til Elgsethytta. Normalt må de bruke snøscooter. Foto: Jens Petter Søraa
Anders Myrland (t.h.) og Vidar Undebakke har ventet lenge på å kunne ta en skitur i Bymarka. I går sesongdebuterte de. Foto: Jens Petter Søraa