Jeg har grå støvler med paljetter på. Da jeg kjøpte dem, var tanken å kvele triste gråværsdager med en dose glamour. Det virker. Glitter og glam gjør noe med humøret. Og interiøret.

– Så fine støvler du har.

Komplementene har aldri sittet løsere.

Hjemme hos meg er det ikke mye farge og glamour. Fargepaletten er nøytral, og golvet er eik. De siste ukene har jeg studert detaljene mer nøye enn vanlig. En løpeskade tvinger meg til å la joggeskoene hvile. Jeg må ta det med ro. Ligge i sofen. Jeg holder på å kjede vettet av meg og har pløyd gjennom interiør- og moteblader for å få tida til å gå. Det har blitt noen episoder av ymse livsstils- og oppussingsprogrammer på tv også. Jeg vet «What not to wear», og jeg tror Norges hagemester snart skal kåres. Jeg vet også at jeg ikke har noe i en slik konkurranse å gjøre.

Ser du mange nok slike program, blir du både inspirert og frustrert. Av erfaring vet jeg at oppussing blir tre ganger så dyrt og tar dobbelt så lang tid som planlagt. Likevel kjenner jeg på lysten til forandring etter en lang vinter, men jeg har ingen plan om å gå i gang med de store prosjektene. Hobbyrommet i kjellerstua får gubben fikse selv. Unntaket er de små tingene som spriter opp hverdagen. Blikkfanget. Fargeklatten som gjør dagen mindre grå og som ikke koster noen ting.

Derfor, ute av stand til å løpe, rydder jeg i stedet. Jeg lar golvene smake grønnsåpe, og en lørdag formiddag dufter det jammen bollebakst i hele huset. Jeg skjuler merkene på spisebordet med favorittløperen fra Provence og gir kjøkkenet et billig ansiktsløft med nye potteskjulere og blomstrende timian. Formen er dårlig, men humøret stigende. Jeg ser fargeklatter rett foran meg. Jeg ser paljettstøvlene som lå skjult under håndkleet som vi tørker av potene til bikkja med. Jeg ser muligheten til å lage et unikt stilleben i gangen. Støvlene med paljetter. De røde skolettene og leopardsneakersene som står i skapet. De knallrosa joggeskoene med svarte striper på. Fram med dem!

Jeg lar meg ikke stoppe av at april lover varmere tider, men i stedet sender oss snø og haglbyger. For jeg vet at april også vil kjæle kinnet mitt med mild bris og tosifrede varmegrader. Og når det skjer neste gang, skal jeg ta på de fargeglade skoene og hilse våren velkommen. Inntil videre gjør de nytte som fargeklatter i gangen. De bringer liv til ensfargede vegger.

De er gråværsmedisin.

TRONDHEIM Hjem-vignetter: Anne Marit Dahl Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN