I strålende solskinn kunne han for første gang ta imot nye studenter ved campus Røstad i Levanger etter at Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag ble fusjonert.

- Vi er Norges nyeste og mest spennende universitet, slo Olsen fast.

Les også: Universitetsledere sier opp i protest mot Levanger

Avlyser lærerutdanning

Men alt er ikke bare solskinn for rektoren for det sammenslåtte universitetet. Han er ikke fornøyd med utviklingen når det gjelder antall søkere til lærerutdanninga.

- Vi gjør det bra på områder som sykepleie og helsefag, og grønn og blå sektor. Men i likhet med andre institusjoner så har lærerutdanninga vært krevende. Antall søkere har gått ned i tillegg til mange ikke greide minstekravet i matte.

Det er spesielt i Nesna at man over flere år har hatt problemer med rekrutteringen til lærerutdanningen.

- Av profesjonsstudiene gjennomfører vi bare grunnskolelærerutdanninga for 5.–10. trinn i Nesna, sier Olsen.

Les også: Skyhøy strykprosent på matematikkforkurs i Trøndelag

Faddere i kø

Faddere i knallrøde T-skjorter tok imot studentene på flere steder langs veien opp mot campus Røstad slik at de skulle føle seg velkommen og trygge fra første stund. Fadderne skal de neste ukene sørge for at de nye studentene blir kjent med lokalsamfunnet og trives i trehusbyen Levanger.

Rektoren ba studentene ta vare på hverandre og sørge for at studentlivet ble et minne for livet.

- Studietiden handler ikke bare om karakterer, men også om å bygge karakter. Mitt eneste råd til dere studenter er å kaste dere ut i det, vær nysgjerrig, kritisk og søken. Det er den beste måten å tilegne seg akademisk kunnskap på.

Les også: HiNT skal hete Nord universitet

Internasjonal aktør

Rektor Bjørn Olsen understreket at det nye universitetet har fått et omfattende samfunnsoppdrag om å sørge for utdanning og forskning i rommet mellom Tromsø og Trondheim.

- Men vi er også en betydelig nasjonal og internasjonal aktør. Vi har landets tredje største lærerutdanning, fjerde største sykepleierutdanning, og vi har det tredje største handelshøyskolemiljøet, sa Olsen, som også trakk frem satsingen på de estetiske fagene.

- Vi har sterke miljøer innen kunst og estetiske dag, medieteknologi og unike miljøer som teaterutdanninga i Verdal og trafikklærerutdanninga i Stjørdal. På fakultet for biovitenskap og akvakultur har vi verdensledende miljøer som forsker på store spørsmål som mat, klima og energi. Våre samfunnsvitere bidrar til å legge grunnlag for hvordan fremtidens velferdsstat skal se ut.

Les også: Ta godt imot nye studenter ved NTNU og andre studiesteder

Studentene er viktigst

Nord universitet har rundt 1200 ansatte og 12 000 studenter fordelt på studiestedene Stokmarknes, Bodø, Mo i Rana, Sandnessjøen, Nesna, Namsos, Steinkjer, Levanger og Stjørdal. Med nærhet til samfunns- og arbeidsliv skal Nord universitet bidra til å løse regionale, nasjonale og globale utfordringer.

- Jeg vil særlig understreke at studentene er de viktigste på Nord universitet. Derfor må vi sørge for relevante og aktuelle utdanninger som studentene er interessert i. Studenter på hele ni plasser sikrer at både de som vil bo i en større by eller på et mindre steder kan få sin utdanning, sier Olsen, som oppfordret studentene til å ta et semester i utlandet.

Studentene ved Nord universitet kan velge mellom 150 studieprogram som favner alt fra enkeltemner og årsstudium til bachelor-, master- og doktorgradsutdanninger.

- Jeg har den mest spennende utviklingsjobben i hele regionen med å fusjonere tre utdanningsinstitusjoner til en. Det har vi jobbet hardt med den siste tiden, og fra 1. januar neste år skal vi ha den de nye organisasjonen på plass med nye ledere, sier rektor Bjørn Olsen.

Rektor Bjørn Olsen kunne for første gang ta i mot nye studenter ved campus Røstad i Levanger etter at Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag ble fusjonert. Foto: Leif Arne Holme
The Muffles spilte funky musikk til stor jubel fra alle studentene som møtte opp til studiestart ved Nord universitet i Levanger. Foto: Leif Arne Holme