– Denne ringen har ikke tilhørt en vanlig odelsgutt fra Melhus, sier finner Karl Johan Valderhaug oppglødd og holder den skinnende gule ringen opp mot lyset. Sannsynligvis har den en gang sittet på fingeren til en av de gamle trønderske vikingehøvdingene.

Valderhaug trodde ikke sine egne øyne da han gravde ringen opp av jorda ved 16.30-tida i søndag. Da hadde han og flere kamerater fra Trondheim Metallsøkerklubb vært i aktivitet siden tidlig på formiddagen.

Arkeologer skal undersøke

– Noe så verdifullt har jeg aldri funnet før, sier Valderhaug begeistret. Mandag skal han overlevere ringen til arkeologene ved Vitenskapsmuseet i Trondheim i tråd med kulturminneloven. Et gullfunn fra vikingtiden er sjelden kost i museumskretser også.

– Vi har ikke mange mannsringer i gull i samlingene våre, sier arkeolog Raymond Sauvage ved Vitenskapsmuseet. Han har ikke sett ringen ennå, men ut fra beskrivelsen støtter han finnerens antagelser om at dette kan være en ring fra vikingtid.

Lagt i grav

– Mest sannsynlig er ringen en gang lagt i en grav. Den kan også være plassert i jorden i forbindelse med en ofring, sier arkeologen.

Valderhaug, som er leder i Trondheim Metallsøkerklubb, vil foreløpig ikke gå ut med opplysninger om nøyaktig funnsted. Men at han og flere klubbvenner var ute med detektorene sine på jordene omkring Bagøyen sist søndag er ingen hemmelighet. Flere forbipasserende stoppet og forhørte seg om aktivitetene deres utover dagen i går.

– Vi har gjennomsøkt bortimot tusen mål grunn, etter først å ha innhentet tillatelse fra grunneierne. Vi har funnet andre ting også som trolig skriver seg fra vikingtiden. Alt blir levert til museet for nærmere undersøkelse, sier lederen for Metallsøkerklubben.

Ukjent eier

Klubbens siste søndagsutflukt gikk til gamle historiske områder. Gården til Tora fra Rimol ligger like i nærheten. Det var i hennes grisebinge at Håkon Ladejarl gjemte seg da sinte bønder og Olav Tryggvason lette etter ham. Gimse, gården til Einar Tambarskjelve, ligger også like i nærheten. Men Valderhaug vil ikke spekulere i om ringen kan ha tilhørt den ene eller andre.

– Nå må vi først høre hva arkeologene sier, fastslår han.