Blyhagl ved jakt og baneskyting har vært totalforbudt siden 2005 i Norge. Senest for ett år siden stanset daværende miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (SV) et forsøk på å få opphevet forbudet.

Men nå øyner de gamle regjeringspartnerne Ap og Sp muligheten til å få avviklet forbudet.

Arbeiderpartiet fremmer i dag forslag i Stortinget om å tillate bruk av blyhagl ved jakt utenfor våtmarksområder og skytebaner. Forslaget kan bli behandlet i Stortinget allerede før sommerferien.

–Vi håper dette forslaget kan få gjennomslag i Stortinget. De aller fleste partiene er egentlig for å oppheve dette forbudet, sier miljøpolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Eva Kristin Hansen til adressa.no

Begeistret

Fra jegerhold og nå i Stortinget blir ønsket om å oppheve forbudet begrunnet med en mer human jakt og en mer sikker jakt. Samtidig er det på det rene at bly er et tungmetall - og motstanderne har argumenter med miljøeffekten.

–Forrige gang et lignende forslag ble behandlet i Stortinget landet vi på at det skulle samles inn mer kunnskap for å få vurdert effekten blyhagl har på naturen. Nå er det viktig å få frem denne kunnskapen slik at saken kan bli avlart, sier Hansen.

Hos den gamle regjeringspartneren Senterpartiet vekker forslaget stor begeistring.

–Det eneste vi ikke liker med dette forslaget er at de har kommet oss i forkjøpet. I Senterpartiet er vi veldig for å få opphevet forbudet mot blyhagl, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til adressa.no