– Det er mange forklaringer: Ap er inne i en god nasjonal trend. Ap har gjort mye riktig i Trondheim, og får tillit her. Trondheim er en storby for seg selv, med sterk offentlig sektor, universitet og mindre konkurranseutsatt sektor. Trondheim er en pussig storby. Men nesten 45 prosent? Det går ikke an å forklare. For også Ap burde oppleve styringsslitasje, det gjør man jo i de beste familier. Jeg tror det må handle om at alternativet er for utydelig. Dette kan ikke være noe morsomt for Yngve Brox og Høyre. Høyre har virkelig fått noe å tenke på, sier Røe.

– Hvor mye handler dette om Rita Otterviks person?

– Rita fremstår trygg og forutsigbar. Hun er ingen stor karismatiker, som Marvin, men hun har ingen store feil. Ordentlig og solid, er det folk forbinder med henne.

- Høyre har et lederproblem

Valgforsker, professor Anders Todal Jenssen ved NTNU, sier at Ap har lagt ned store ressurser for å opprettholde Trondheim som partiets fyrtårn nasjonalt.

– Ap har stort sett gjort det de har sagt de skal gjøre, det har blitt mange nye alders- og sykehjem, skoler og barnehager. Det er nok slikt som siger inn, langsomt men sikkert. Og det blir vanskeligere for opposisjonen å synliggjøre at det har en bakside: gjelda. Men at de gjør det så bra som nå handler også om motstandernes problemer. Frp har aldri fått taket på Trondheim. Høyre sliter også – de gjør det bare bra når de har litt uvanlige Høyre-politikere, som Marvin. Høyre har et lederproblem i Trondheim. Yngve Brox har ikke en veldig sterk velgerappell, selv om han får god hjelp av en herværende avis.

– Hva med Rita Ottervik?

– Det er jo et paradoks. Heller ikke Rita er den store karismatikeren. Men hun fremstår likevel folkelig og jordnær. Rita Ottervik appellerer nok bedre til sitt publikum enn Brox' gjør til sitt.

Siste meningsmåling før 2011-valget: Trondheim vil ha Rita

Kommunikasjonsrådgiver Knut Røe gratulerer Ap og sier rekordresultatet minner om en annen tid - da Olof Palme regjerte i Sverige. Foto: Privat