Mens den konstituerte direktøren i Helse Møre og Romsdal, Dag Hårstad, fikk applaus av ansatte og tillitsvalgte ved sykehuset i Molde mandag, sendte ti nordmørskommuner inn flere nye kritiske merknader til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

– Magefølelsen rundt hele denne prosessen blir bare dårligere og dårligere. Det som har skjedd er så alvorlig at vedtaket om å legge sykehuset til Opdøl på Hjelset i Molde bør nullstilles, sier ORKidé-leder Ingunn Golmen.

Hun mener det har vært ført et bevisst bakspill for å kludre til prosessen til tidligere adm. dir. ved Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, som ville gå for å bygge det nye sykehuset på Storbakken på Frei i Kristiansund.

– Sånn kan vi ikke ha det i Norge i 2014. Minst 10 000 mennesker gikk i demonstrasjonstog i Kristiansund i mistillit mot prosessen som er kjørt i denne saka. Det er veldig synd at Høie og co. ikke stoppet opp i forrige uke og utsatte vedtaket i noen måneder. Nå er det en mye tyngre prosess, men målet vårt er å få fram sannheten. Befolkningen må igjen få tillit til prosessen og så må lokaliseringen opp igjen – og avgjøres uten ulovlige føringer.

– Alle steiner må snus

Mandag sendte hun som leder av ordfører- og rådmannskollegiet på Nordmøre (Orkidé) et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, der hun understreker at alle steiner må snus i prosessen rundt lokalisering av det nye, felles sykehuset for Nordmøre og Romsdal.

Kollegiet vil at de to styrelederne og de to toppsjefene som ble fjernet i de siste sju månedene av beslutningsprosessen, innkalles til en åpen høring der de er fritatt for taushetsplikt. Orkidé stiller også spørsmål om habilitet til flere sentrale aktører i saken, og stiller blant annet spørsmål om forvaltningsloven og helseforetaksloven er overholdt.

Ordførerne og rådmennene på Nordmøre synes det er illustrerende at Helse Møre og Romsdal har innhentet en vurdering fra et advokatfirma som allerede etter et par dagers undersøkelser mener at det sannsynligvis har skjedd eierstyring i strid med loven, men uten at dette har innvirket på beslutningen.

– Selv om betenkningen har preg av å ville nedtone virkningen av ulovlige forhold, ber vi komiteen merke seg at allerede en nokså overfladisk vurdering gir støtte til at bekymringene er reelle og fortjener grundige undersøkelser, skriver kollegiet, før de legger til:

– Alle fakta i saken må på bordet. Deretter må vi ha ny behandling av saken. Dersom det avdekkes feil og lovbrudd som kan ha hatt betydning for sakens utfall, forutsetter vi at vedtaket oppheves, og at saken blir behandlet på nytt i styrene og foretaksmøtet.

– Rokker ikke beslutningen

Kontrollkomiteen har selv stilt 10 kritiske spørsmål til helseminister Bent Høie om hans befatning med den betente saken. Statsråden har frist til like over nyttår med å svare.

– Jeg vil svare på spørsmålene fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite så raskt som mulig. Det kan bli før eller etter jul. All videre behandling av saken er opp til komiteen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Han har ingen kommentar til at styreleder i Helse Møre og Romsdal Stein Kinserdal vurderer å trekke seg. Kinserdal har fått krav fra flere om at han i respekt for prosessen bør vurdere å trekke seg etter at han endret forklaringen han ga om et tilfeldig møte med helseminister Bent Høie.

I en epost 4. desember til daværende adm.dir. i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, skrev Kinserdal: Bent Høie «lot det da skinne gjennom, men uten at han sa det eksplisitt, at han mener Hjelset er det opplagte valget.» Styreleder Stein Kinserdal endret forklaringen han ga om møtet med helseministeren i et juridisk notat som ble offentliggjort søndag. Her heter det at «Høie ga ikke uttrykk for noe konklusjon om stedsvalg, men Kinserdal ga overfor Høie uttrykk for at han selv hellet i retning av Hjelset. Kinserdal oppfattet deretter et nikk fra Høie. Kinserdal oppfattet dette som en bekreftelse på at Høie hadde forstått hva han sa.

– Kjenner meg igjen

Kinserdal gir uttrykk for at han ikke oppfattet at Høie utøvet eierstyring eller ga noen styringssignaler under den korte samtalen. Kinserdal utrykker at formuleringene i e-posten til Eidsvik var uheldige og gikk lengre enn det var grunnlag for ut fra samtalen med Høie.»

– Jeg er veldig glad for at han har korrigert sin første framstilling av møtet mellom ham og meg. Jeg kjenner meg igjen i den siste framstillingen han har gitt, og jeg vil også utdype min opplevelse rundt dette i mitt svarbrev til komiteen, sier Høie.

Raskt svar: – Jeg vil svare på spørsmålene fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite så raskt som mulig, sier helseminister Bent Høie. F oto : Foto: TERJE Bendiksby,, NTB scanpix