Vedeksperten i Klæbu forteller om knepene han bruker når veden skal stables.

Han er vedselger på litt mer enn hobbybasis, og inviterer inn i vedskuret sitt som han har arvet etter sin far på eiendommen inn under Vassfjellet i Klæbu.

Her har Borgen en stabel som er 3,80 meter lang og to meter høy, og som han for eget bruk. Det er plass til seks stabler ved siden av hverandre. Her forklarer han hvordan det skal stables for at veden skal tørke, og for at den samtidig skal stå stabilt.

- Det er veldig enkelt, men det er noen prinsipper som er viktige. Når en starter må en ha god støtte i bakkant. Plass mellom stablene er viktigst for å gi god tørk. Når jeg begynner på neste stabel, stabler jeg med litt avstand. Den skal ha svak helling mot stabelen bak, og for å sikre luft mellom stablene, stikker jeg en og annen kubbe lenger inn slik at avstanden opprettholdes gjennom hele stabelen, forteller Borgen.

Luft mellom stablene

Han gjør oppmerksom på at mesteparten av fukten i veden går ut gjennom endene, og det er derfor viktig å ha luft mellom stablene. Vedskuret i Klæbu har et gulv av trepaller slik at det kommer luft også under stablene. Bølgeblikkplater ligger over - det beste taket når veden skal tørke, ifølge Borgen.

Stabiliteten sikrer han ved å slå opp fjøler i kryss både på langs og opprett.

- Men vedstabler er normalt ikke farlige. Jeg har ikke hørt om noen som har dødd etter å ha fått en vedstabel over seg, smiler Svein Aril Borgen.

Stabler i sekker

Når Borgen skal selge ved til kunder, skjer det i 1000 liters sekker.

- Jeg stabler i sekker. Det er mer arbeid, men jeg synes det er det mest reale i forhold til kunden. De ser hva de får, i motsetning til når veden bare er tømt i sekkene, sier Borgen.

Han er nøye på kvaliteten når han skal selge.

Gammel metode

Han tar stikkprøver med fuktmåler, og sørger for at den holder godt under 20 prosent fuktighet som er kravet. Men han demonstrerer også hvordan fuktinnhold kan kontrolleres ved hjelp av gamle metoder. Han kakker vedskiene mot hverandre.

- Du hører det på klangen om den er tørre eller ikke, sier han. Så legger han spytt i ene enden av en kubbe, og blåser i den andre. Når det danner seg bobler i spyttet, er det tegn på at lufta har gått gjennom veden og at den er tørr.

- Det har vært en forandring i markedet de siste par årene, sier Svein Arild Borgen. Han kikker ut i været på en begynnende mørk mandag ettermiddag, og registrerer tilfreds at det holder på å bli kaldere i været. Det er dette han har ventet på.

- Jeg har mye ved på lager, sier han med et smil.

Svein Arild Borgen mener veden må tørkes utendørs. Han setter to 1000-liters sekker oppå hverandre, og bølgeblikkplater som beskyttelse mot regn. Foto: jens petter søraa
Svein Arild Borgen blåser i ene enden av kubbben til det bobler i andre enden. Slik tester han fuktighet. Foto: jens petter søraa