Fylkestinget i Nord-Trøndelag skal utrede fremtidig eierskap for NTE (Nord-Trøndelag elektrisitetsverk ). Det kan ende med at kommunene i fylket overtar som eiere.

Ny kommunereform og flørten fra Sør-Trøndelag fylkeskommune om ekteskap har satt følelsene i spill i Nord-Trøndelag. Dragkampen om milliardkjempen NTE mellom kommunene er allerede i gang.

Nordtrøndernes arvegods

For dersom det blir ett regionalt nivå for hele Trøndelag har fylkestinget i Nord-Trøndelag slått fast at verdien i NTE ikke blir med inn i et felles bo.

– Fylkestinget legger stor vekt på at NTE, og de verdiene som er skapt i foretaket, er nordtrøndernes eiendom, sier fylkesråd Anne Marit Mevassvik (Ap).

I innstillingen fra fylkesrådet skal det vedtas et mandat for utredningsarbeidet og hvilke modeller som er mest aktuelle.

– Det vil være fornuftig å avklare eierform før en starter vurderinger omkring eierandeler, og at et vedtak om fordeling av eierandeler i selskapet gjøres helt avslutningsvis, mener Mevassvik.

Utelukker privat salg

Men flere av de 23 nordtrønderske kommunene har allerede startet med siste punktet; nemlig hvordan skal milliardverdiene i selskapet fordeles. De har altså forskuttert at det er kommunene som bør ta over som nye eiere.

I utredningen foreslås det imidlertid fem alternativer; fra å selge NTE på det åpne markedet, til at kommunene eventuelt med regionalt nivå overtar eierskapet. Et annet alternativt er at en stiftelse overtar eierposten. Den kan være verdt rundt 10 milliarder kroner.

– Jeg mener de to siste alternativene er mest sannsynlig, sier Mevassvik, men utelukker ikke at det også kan komme andre forslag.

Ingen melkeku lenger

Ved siden av å sikre verdiene for nordtrønderne legger fylkesråden også vekt på at NTE skal videreutvikles som et heleid nordtrøndersk offentlig selskap.

Kilder Adresseavisen har snakket med sier at det kan bli en krevende øvelse. Ikke minst dersom selskapet går fra én eier til 23 eiere som håper å overta premiekua.

Styreleder Bjørn Skjevik i NTE Holding AS sier de vil komme med innspill slik fylkesrådet har bedt om. Han legger imidlertid vekt på at NTE ikke er noen sareptas krukke.

– Vi jobber som vanlig uavhengig av den politiske prosessen. I dag har vi en tilgjengelig, effektiv og god eier, og det håper vi på fremover også. Men vi har sagt at strømprisen blir lav i flere år, og det er ikke rom for store utbytter.

Det betyr at den nye eieren, enten det blir kommunene eller en stiftelse, sitter med en verdifull eierpost som gir lav avkastning og har stort kapitalbehov. Det er en dårlig kombinasjon både for kommunene og NTE, ifølge Adresseavisens kilder.

Tidligst i 2016

De henviser med gru til TrønderEnergi, som har mange småkommuner som eiere og et politikerstyrt styre. NTE har tross alt profesjonelle folk i styret.

- Først våren 2015 vil vi kunne få en avklaring på hvilke oppgaver et nytt regionalt nivå vil kunne få. Det er nok derfor naturlig å se for seg at en ferdig utredning og en anbefaling om framtidig eierskap til NTE tidligst kan forelegges fylkestinget i løpet av 2016, heter det i innstillingen. Den skal behandles onsdag.

I mellomtiden diskuterer de nordtrønderske kommunene om NTE skal deles opp etter antall innbyggere i kommunene eller etter hvem som har bidratt med kraftproduksjon.

– Den kampen har vi hatt tidligere, og vi kom aldri til en konklusjon. Til syvende og sist må fylkestinget ta den avgjørelsen, sier Anne Marit Mevassvik.