Dette er hovedhypotesen til ekspertene fra Veritas som nå foretar en gransking av bruhavariet i Åfjord. Den klappet sammen under storflommen i månedsskiftet januar/februar i år. 20-årige Karol Ciecka kjørte utfor og mistet livet. Det er Statens Vegvesen som har bedt Veritas gjennomføre en uavhengig gransking av brua og finne årsaken til at den sviktet.

- Undervasking

- Vi tror det er en undervasking av midtpilaren som er skjedd. Det er trolig masse under fundamentet som er gravd vekk av elva selv. Rapporten er ikke ferdig, men det er dette som er hovedsporet vårt, sier Einar Landet i Veritas. Veritas mener dette skyldes «naturens gang» i forbindelse med flommen i elva. - Vi har ikke grunnlag for å mene at det er gravd eller gjort inngrep i elva, sier han. Landet kan heller ikke si om undervaskingen har skjedd over tid eller om det har funnet sted i forbindelse med storflommen for to måneder siden.- Burde det vært bedre kontroll med brua? - Det vil ikke jeg uttale meg om, men det er en diskusjon Vegvesenet må ta. Undervasking av fundament er en del av inspeksjonsprogrammet på alle bruer. Men det er ikke noe man gjør hele tiden, sier Landet. Han kan ikke svare på om slik inspeksjon var gjort på Arnevikbrua. - Jeg tror det er gjort, sier han.

Sjekket i 2004

Landet avviser at det var selve bruplata som var hovedårsak til at brua falt sammen. - Dette har det vært spekulasjoner omkring i media lokalt, men det stemmer ikke, sier Landet. Distriktsvegsjef Ingvar Tøndel i Vegvesenet Midt-Norge sier at hovedinspeksjon der også fundamentene sjekkes, gjøres hvert femte år. En mindre visuell inspeksjon skjer hvert år eller annet hvert år. - Hovedinspeksjon på Arnevikbrua ble gjort i 2004, og vi hadde ingen indikasjoner på erosjonsskader da, sier Truls Johnsen i Vegvesenet.

Karol Ciecka omkom da Arnevikbrua kollapset i flommen. Foto: PRIVAT