Fra starten: Arne Sunde har vært med på fertilitetseventyret ved St. Olavs Hospital helt siden oppstarten på slutten av 70-tallet. Foto: St. Olavs Hospital

Arne Sunde har vært med fra starten av fertilitetseventyret ved St. Olavs Hospital. Det hele begynte med Kåre Molme, som kom fra Rikshospitalet i Oslo for å jobbe med infertilitet i Trondheim. Han fikk med seg Jarl Arne Kahn og Arne Sunde på laget.

– Målet vårt var klart: Å bli de første i Norge som lyktes med en prøverørsbehandling, sier Sunde, som i dag er seksjonsleder på fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital.

Foran på verdensbasis

St. Olav er ikke bare pioner i Norge, men også blant verdens fremste på feltet. Ingen klinikker i verden setter så lite som 1,1 egg i snitt tilbake i livmoren. St. Olav gjør dette for å unngå flerlinger.

– For 15 år siden lyktes færre med å få prøverørsbarn, men de som først lyktes, fikk ofte tvillinger eller trillinger, forklarer Sunde.

Forandret livet

Dagen Ingrid Tetlie ringte klinikken med den gode nyheten, sitter fortsatt friskt i minnet hos Sunde:

– Vi satt på kontoret og røkte da telefonen ringte. Som vanlig trodde vi dette var en telefon fra en kvinne som hadde fått menstruasjon, sier Sunde.

Han beskriver tilstanden som «vill og gal» etter at han og kollegene fikk vite at Ingrid var gravid.

– Dagen etter så jeg krigstypene på forsiden av Adresseavisen. «Livet mitt er forandret», tenkte jeg. Det er spesielt å ha vært med på noe som ikke bare forandret vårt og familien Tetlies liv, men livet til så mange flere, sier Sunde.

Drastisk utvikling

Utviklingen av prøverørsbehandlingen ved St. Olav har vært dramatisk. For 30 år siden brukte de Røde Kors sitt gamle kleslager til Laboratorium.

– Vi manglet viktig utstyr, og måtte derfor låne mikroskop og lignende fra andre avdelinger når ingen bruke dem. Og de brukte alltid utstyret sitt – bortsett fra på nattetid, forklarer seksjonslederen.

Seks ganger mer effektive

Derfor hadde ikke Sunde og kompani annet valg enn å jobbe på natten.

– Vi var ikke flinke for 30 år siden. Hele prosessen er forandret i dag, og vi er seks ganger mer effektive. Vi har for eksempel en dramatisk endring når det kommer til hvor mange forsøk hvert par må ha. Før måtte de fleste ha tre. En stor andel av dem som lykkes i dag får det til allerede på første forsøk, sier Sunde, og tar eksempel i mor og datter Ingrid og Mona Tetlie, som ble behandlet henholdsvis tre og én gang før de fikk sitt prøverørsbarn.

Fakta om kunstig befruktning:

Det er 12 fertilitetsklinikker i Norge. Sju er offentlige og fem er private.

Her ligger klinikkene (antall): Trondheim (2), Oslo (4), Bergen (2), Haugesund (2), Porsgrunn og Tromsø.

De fire første prøverørsbarna i Norge ble lagd ved St. Olavs Hospital. Det femte ble lagd ved Rikshospitalet i Oslo.

65 prosent av alle par som forsøker å få prøverørsbarn lykkes.

Omtrent hvert sjette par i Norge sliter med å få barn. Det er anslagsvis 40000 personer.

Fra 1984 til 2012 er 5856 barn blitt lagd ved hjelp prøverørsbehandling ved St. Olavs Hospital.

Kilde: St. Olavs Hospital og Interesseorganisasjonen Ønskebarn.