– Vi er nærmest sjokkert over at ordføreren har undertegnet en anbefaling om å ta ut arealene i Forollhogna nasjonalpark som yngleområde for jerv.

Det sier lederen i Røros sau og geit, Rune Kurås, som også er nestleder i styret for Sør-Trøndelag bonde- og småbrukarlag, til Adresseavisen.

– Kan umulig ha forstått

Foranledningen er at Røros-ordføreren, som medlem av styret for Forollhogna nasjonalpark, har undertegnet et brev til Rovviltnemnda for Midt-Norge, med støtte for at arealene i Forhollhogna tas ut som yngleområde for jerv.

Rovviltnemnda skal behandle spørsmålet under sitt møte 19. og 20. mars.

– Vintervold kan umulig ha forstått konsekvensene av at Rovviltnemnda kan komme til å fatte et slikt vedtak, og det er utrolig at ordføreren i den største reindriftskommunen i Sør-Norge verken rådfører seg med reindrifta eller oss som driver med sau og geit før han skriver under et slikt brev, sir Kurås.

– Mer enn nok rovdyrpress

I likhet med representantene for reindrifta er Kurås klar på at konsekvensene av et slikt grep ubønnhørlig medføre til at jervetettheten blir altfor stor i de resterende arealene som er tilgjengelig for tre årlige jerveynglinger, slik bestandsmålet er for Sør-Trøndelag.

– Både Røros, Tydal og Holtålen kommuner har allerede et mer enn nok rovdyrpress. I en situasjon med enda mer jerv vil rovdyrtapene øke ytterligere, med de skadevirkningene det vil gi både for beitenæringene og et hundretall arbeidsplasser både ved slakteri- og foredlingsbedrifter for lokalprodusert mat i Røros kommune, sier Kurås.

Etterlyser helhetstenkning

Han understreker at man fra bonde- og småbrukerlagets side mener at eneste farbare vei for rovdyrforvaltningen er å sørge for en best mulig byrdefordeling, i motsetning til dagens system, der «alle» forsøker å dytte rovdyrproblemene over til sine naboområder.

– Mangelen på helhetstenkning fra alle sider medfører at beitenæringene splittes, istedenfor at vi jobber sammen om en rovdyrforvaltning hvor alle bærer sin rimelige andel av byrdene og hvor det settes inn nødvendige tiltak i områder hvor rovdyrproblemene blir for store, sier Rune Kurås.

– Verste jervetrykk på 35 år

Reineier Idar Bransfjell slutter helt og fullt opp om disse synspunktene, og legger til at det vil oppstå en helt uholdbar situasjon dersom målsettingen om tre årlige jerveynglinger i fylket opprettholdes samtidig som arealene for ynglinger blir vesentlig redusert.

– Snømangel og lite nedbør ført til at reinlaven i snaufjellet blir uspiselig for reinen fordi den blir hard skarp som barberblader. Det får reinen til å søke mat i skogbandet, der snøen beskytter beitet mot uttørking. Men det er også der jerven lusker, og i løpet av mine 35 år som reindriftsutøver har jeg aldri opplevd et slikt trykk av jerv som vi har sett denne vinteren, sier Bransfjell.

Flykter fra vinterbeitene

Situasjonen førte til at han og en annen reineier i løpet av helgen valgte en rekordtidlig flytting av alle sine dyr, ut fra vinterbeitelandet og nordover mot kalvings- og vårbeitelandet nord for Essandsjøen.

– Slik slipper vi nå unna jerveproblemene denne gangen, men samtidig er jeg bekymret for dem som fortsatt ikke har flyttet nordover, sier Idar Bransfjell.

– Vi har kanskje for mye jerv

–Jeg ønsker ikke på noen måte å bidra til at tamreindrifta og øvrig beitenæring i Røros får en større rovdyrbelastning en de allerede har. Det sier rørosordfører Hans Vintervold, som lover at han snarest vil ta kontakt med lederen for Rovviltnemnda i Midt-Norge, Arne Braut, for å klaregjøre sine synspunkter.

– Jeg har allerede forsøkt å rette opp mulige misforståelser i etterkant av brevet til rovviltnemnda i Midt-Norge, etter at jeg ble klar over at det ikke er aktuelt å redusere bestandsmålet om tre årlige ynglinger hvis Forollhogna tas ut som yngleområde for jerv. Spørsmålet er vel egentlig om vi allerede nå har for mye jerv, sier Hans Vintervold.

Hans Vintervold hevder at holdningen i nasjonalparkstyret egentlig er at man ønsker å løfte diskusjonen om bestandsmål opp til et høyere nivå, samtidig som det også blir en gjennomgang med sikte på å få til en jevnere fordeling av rovdyrtrykket.

Naturvernforbundet advarer

– Vi går sterkt imot at rovviltnemnda velger å ta ut Forollhogna som yngleområde for jerv.

Det sier Per Flatberg i Norges Naturvernforbund, i forkant av at han, sammen med Øystein Folden, skal stille på vegne av forbundet i rovviltnemndas møte torsdag og fredag denne uken.

Per Flatberg sier at Naturvernforbundets motstand mot et slikt vedtak først og fremst begrunnet med hensynet til konsekvensene for kjerneområdene for sørsamisk reindrift i Sør-Trøndelag.

– Vi slutter oss til anbefalingen fra NINA om at bør tas en større og mer helhetlig vurdering av jervesoneringen i hele Sør-Norge, sier Per Flatberg.

Rekordtidlig: Idar Bransfjell er en av reineierne som i helgen startet en rekordtidlig vårflytting, ut fra fra et vinterbeite hvor han aldri før har sett mer aktivitet av jerv.
Jervespor: I snaufjellet har tørke ført til at reinlaven mange steder blir skarp som barberblad og uspiselig for reinen, samtidig som jervesporene er tallrike i lavereliggende skogområder med bedre beiter. Foto: GEIR TØNSET