«Hvor mener du Trøndelags vakreste badeperle ligger?», spurte adressa.no sine lesere på Facebook. «Må være Tungvågvatnet på Frøya», svarte Pål Gjønnes (68) fra Utleira i Trondheim.

Gjønnes har feriert på Frøya siden tidlig 70-tallet, og var den som tipset adressa.no om Tungvågvatnet.

- Det er et lite vann inne i en vik ved et berg. Det har vært en populær badeplass for barn, men inni viken var det bare siv og gjørme, ikke særlig brukbart som badeplass, forteller Gjønnes, som pleier å feriere mye på hytta med kona i området om sommeren.

I år har han derimot merket store endringer etter at grendeforeningen har fått bort gjørme og fylt på med sand.

Bading og ballspill

- Dette er jo veldig imponerende, nå er det både sandbunn i vannet, på stranden og videre innover. Strandvolleyballbanen er også blitt populær, der har jeg registrert at det har vært mange ungdommer gjennom dagen, både lokale og fra andre plasser enn Frøya, sier han.

Ifølge Gjønnes er det ungdommen som har dominert besøkstallene, og han forteller at han allerede fått flere henvendelser etter Facebook-kommentaren sin, da stranden heller ikke var blant dem som adressa.no listet opp.

Og hvordan har besøkstallet vært for Gjønnes selv på Tungvågvatnet?

- Jeg er ingen badenymfe med tanke på alderen min, men jeg tok meg nå en dukkert her for noen dager siden, så det sier jo litt om hvor godt jeg liker stedet, ler han.

Lokal innsats

Det var Klubben Grendalag som i år 2000 startet arbeidet med å gjøre Tungvågvatnet om til et badeparadis. Arbeidet er basert på 100 prosent frivillighet.

- Tungvågvatnet har vært brukt som badeplass tidligere, men da var det både grunt og stygt der. Vi spurte grunneierne om vi fikk bruke området og bygge en badeplass for alle, og det fikk vi, forteller leder av grendalaget, Aleksander Søreng.

Han tror frivillig arbeid er viktig dersom et felles badeanlegg skal holdes i gang.

- Når du har en kommunal badeplass, tror jeg ikke du får samme tilhørighet til plassen på samme måte som vi har. Når et grendalag står bak, føles plassen i større grad som ditt eget, sier Søreng.

Med økonomisk støtte fra næringslivet på Frøya, fikk bygdelaget bygget både brygge med stupetårn, benker, bord og en terrasse med grillplass.

Hva er din badeperle? Gi dine tips i kommentarfeltet under saken.

LES OGSÅ (PLUSS): - Folk finner badestrendene i Trondheim lite attraktive

LES KOMMENTAR (PLUSS): Hvor vanskelig kan det være å få til ei bystrand i Trondheim?

Ta sjansen!

- For fem år siden var vi en gjeng som besøkte Tungvågvatnet og fikk lyst til å lage en lokal versjon av «Ta sjansen», som de har i Holmenkollen. I 2010 arrangerte vi «Ta sjansen» for første gang, sier Søreng.

En rampe ble bygd, og nå har «Ta sjansen» blitt arrangert med stor suksess fire år på rad.

- På det meste har vi hatt 1200 personer til stede under arrangementet, og det er ganske mange med tanke på at det bor 4400 mennesker på Frøya, sier Søreng.

I sommer har det vært svært godt vær, og Søreng forteller at det var 70 mennesker på Tungvågvatnet en dag han selv var der for to uker siden.

Glad for gode tilbakemeldinger

Grendalagslederen synes det er artig at de får skryt for badeplassen. Siden det ligger mye arbeid bak, er han glad for at Tungvågvatnet blir brukt mye og av mange. Han tror det er flere viktige grunner til at deres badested fungerer så godt.

- Skal en badeplass fungere er renslighet viktig. Her har gjestene god tilgang til rene toaletter. Vi har satt opp skilt der vi ber alle rydde etter seg, noe som har fungert veldig fint, sier Søreng.

Grendalaget har også lagt til rette for ulike aktiviteter, som for eksempel volleyball.

Hva er din badeperle? Gi dine tips i kommentarfeltet under saken.

Store og små frivillige har sørget for at Frøya har en flott badeplass Foto: Klubben Grendalag
På Tungvågvatnet kan du blant annet spille volleyball, padle i kano og grille Foto: Klubben Grendalag