Selv om grunnvannstanden har økt litt, rådes fortsatt innbyggere og hyttefolk til å ikke bruke vann ukritisk.

Godvær med høye temperaturer og stort vannforbruk har bidratt til at grunnvannstanden i kommunen har sunket drastisk.

Grunnvannstanken som leverer drikkevann til Åfjords 2000 abonnenter rommer til sammen 1000 kubikkmeter vann. I den mest kritiske perioden i starten på juli var det bare rundt halvparten av volumet igjen i tanken.

–10. juli måtte vi sende ut vanningsforbud på grunn av den lave vannstanden. Det ble en bedring etter varselet, men sommeren er en utsatt tid. I år har det vært ganske spesielt med det varme været, og det påvirker selvfølgelig også vannforbruket, sier Harald Salbuvik i kommunens driftsavdeling.

Stor hyttekommune

Ifølge ordfører Vibeke Stjern blir folketallet i kommunen nesten fordoblet i sommermånedene.

–Det er mange som har fritidshus her, og det bidrar jo selvfølgelig også sterkt til at vannforbruket blir større enn vanlig. I tillegg behøver landbruket også store mengder med vann for å opprettholde avlinger og til drikkevann til dyrene. Det er mange faktorer som spiller inn, derfor så vi oss nødt til å sende ut et prekært vanningsvarsel til alle i kommunen, forklarer Stjern.

Bruker vann ukritisk

–Når det er så varmt som det har vært nå, er det fort gjort å la vannspredere gå hele dagen, eller glemme at hageslangen står på. Mange gjør dette ubevisst. Da blir det fort krise når flere gjør det samme, fortsetter Salbuvik.

Etter varslingen om at folk måtte bruke vann med forsiktighet, har grunnvannstanden økt igjen.

Både Stjern og Salbuvik mener folk generelt har fått større bevissthet rundt sitt eget vannforbruk.

Har nødvannsreserver

Åfjord kommune har reserver med nødvann, men Salbuvik sier de ikke ønsker å ta i bruk disse før det er strengt nødvendig.

–Nå har vi sett en økning i vannstanden etter at varselet ble sendt ut. Vi venter derfor med å åpne nødreservene. Vi ønsker likevel fortsatt at folk er måteholden med vannforbruket. Det blir fort et problem når forbruket er større enn produksjonen, sier Harald Salbuvik.

Grunnvannstanken: Harald Salbuvik utenfor tanken som gir vann til Åfjords 2000 abonnenter. Foto: Dan Ågren
Vannmåler: Her måles det hvor mange liter vann som går ut i sekundet fra grunnvannstanken. På det verste gikk det 18 liter i sekundet, mens tallet etter vanningsforbudet har gått ned til 11,5 liter i sekundet. Foto: Dan Ågren