Brunbjørnen Bjørn i Namsskogan Familiepark har nærmest bodd i vannet i sommer. Foto: Bjørn Henrik Johanssen /, Namsskogan Rovdyrsenter

Julivarmen i Trøndelag overgår alt av tidligere rekordnoteringer. Det er aldri tidligere målt så høye gjennomsnittstemperaturer så langt nord i Norge.

– Det er bare én beskrivelse som passer på julitemperaturen og det er ekstrem, sier en entusiastisk klimaforsker Hans Olav

Hygen ved Meteorologisk institutt.

– Det er egentlig bare én beskrivelse som passer på temperaturene de 31 julidagene og det er ekstremt. Denne julimåneden kommer det til å bli snakket om i årtier fremover, sier en entusiastisk klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Han mener det mest oppsiktsvekkende med juliværet at varmen har «slått seg av» bare i kortere perioder for så å komme tilbake. –Ved to anledninger har det sett ut til at varmen var over for godt, men begge ganger har det blitt varmt igjen kort tid etterpå, understreker Hygen.

Trondheim, Åfjord og Verdal på varmetoppen

Både Sør- og Nord-Trøndelag har satt nye fylkesrekorder i julivarme. I Sør-Trøndelag er rekorden på 18,1 grader fra Trondheim i 1901, 1914 og 1941 slettet, mens den 100 år gamle julirekord fra Steinkjer på 19,4 grader er blitt historie.

De tre målestasjonene Trondheim, Lade (i utgangspunktet en målestasjon for nedbørintensitet, men registrerer også middeltemperaturer), Åfjord og Verdal endte alle med en gjennomsnittstemperatur på 19,8 grader.

Med unntak av Sula, har alle målestasjoner i landsdelen satt ny rekord i månedsmiddeltemperatur. De fleste har også registrert tidenes varmeste måned.

Ti stasjoner har satt ny julirekord i maksimumstemperatur.

Rekorder i Namsskogan

Namsskogan har satt flere rekorder i tillegg til å ha målt over 20 grader hver eneste dag i juli.

I åtte dager ble det målt over 30,0 grader i Namsskogan. Så mange tropedager (maksimumstemperatur over 30,0 grader) er det ikke målt i Trøndelag siden 1901 da Trondheim registretr ni tropedager.

Tar vi med de to siste dagene av juni, hvor det også ble målt over 20,0 grader, har Namsskogan hatt 33 sommerdager på rad.

Ordfører Stian Brekkvassmo har vært så heldig å ha hatt ferie under godværsperioden.

– Det har vært en eventyrlig sommer. Vi er mest kjent for å ha mye snø og kuldegrader om vinteren. Så at vi slår varmerekorder om sommeren viser at vi har mye vær, sier Brekkvassmo.

Flere hjemme

Så mange dager med varme har det vært i Namsskogan at ordføreren har måttet bruke aircondition på varmepumpen sin.

– Jeg har hørt at flere har gjort det samme. Det er svært uvanlig, og samtidig veldig artig, sier han.

Det er ikke bare Brekkvassmo som har kost seg i finværet. Flere av innbyggerne i kommunen har lagt ferien sin hjemme.

– Jeg har en oppfattelse av at folk har vært mye hjemme i sommer. I tillegg har utflyttede ungdommer tilbrakt mye tid i hjemkommunen sin, sier han.

Viktig familiepark

Namsskogan er en reiselivskommune med fine naturomgivelser. Mest folk trekker Namsskogan Familiepark.

–Ifølge rapporter jeg har lest har parken hatt høyere besøkstall enn fjoråret. Det påvirker resten av kommunen og er positivt for overnattingsstedene, sier ordføreren.

Selv om flertallet setter pris på finværet, kan ikke alle bli fornøyd.

– Det er alltid de som ikke er like glade i varmen. Gårdbrukerne har for eksempel behov for fuktighet i jorden. De er nok ikke like fornøyd med varmen. Eldre mennesker med plager sliter nok også ekstra når det blir så varmt, sier han.

– En knallsommer

Daglig leder i Namsskogan Familiepark, Turid Bredesen, er kjempefornøyd med sommeren hittil. 3000 flere har besøkt parken i sommer sammenlignet med samme periode i fjor.

– Vi har hatt en knallsommer. Det er en bra økning og det er vi fornøyde med, sier hun.

Tallene over antall solgte dagsbilletter passerte 30 000 kun i sommer. I juni var økningen på 22 prosent fra samme måned i fjor, mens juli hadde en økning på 5,4 prosent.

– Når vi ser hele året under ett og samtidig får en normal august, havner vi nok opp under totalt 50 000 besøkende, sier Bredesen.

Det er 5000 flere enn fjoråret, der dyreparken så vidt rundet 45 000 besøkende.

– Når det er finvær, stopper flere langs E6, og bruker hele dagen her, sier den daglige lederen.

Varme dager på Øysand i Melhus kommune. Foto: mari vold
Mange badegjester ved Kibneb i Lensvik. Foto: MORTEN S. SMEDSRUD