Mandag 15. april er siste frist for å sende søknad til Samordna opptak. Mange må også begynne å tenke på hvor de skal bo til høsten. I Trondheim er det mange som har hørt skrekkhistorier om det trange boligmarkedet, noe som får flere til å vente med å flytte ut.

Se videoen og hør hva ungdommer tenker om boligsituasjonen.

- Økonomisk å bo hjemme

Simen Sem Øvereng går sisteåret på avdeling Adolf Øien ved Thora Storm videregående skole i Trondheim. Han har bestemt seg for å ta to år i militærett, men etterpå skal han tilbake til hjembyen for å ta sivilingeniørstudier ved NTNU.

- Jeg har en hybel som venter på meg hos mamma. Det er dyrt å skaffe seg bolig i Trondheim for tiden, og dermed er det et logisk og økonomisk valg å flytte inn der, sier Sem Øvereng.

- Vil flytte ut senere

Han skal betale halv pris på hybelen og dermed håper han å kunne spare noe penger i løpet av studietiden.

- Jeg har ikke noe kjempebehov for å skaffe meg egen bolig. Jeg har ikke tenkt at jeg nødvendigvis skal bo alle studieårene mine i mammas hybel, men kanskje de første årene. Jeg får heller prøve å ha en deltidsjobb ved siden av studier, og heller flytte ut senere, sier han.

Boligen ligger like ved NTNU Dragvoll, og med både sykkel- og bussmuligheter, skulle det ikke være noen problemer å komme seg ned til Gløshaugen for å studere realfag.

- Transport er det nok mange som må tenke over, men ettersom hybelen ligger på Lohove, vil ikke det være noe problem for meg. Busstilbudet i Trondheim er kjempebra, sier Sem Øvereng.

- Går glipp av kloke hoder

Det eneste negative med å vente med å flytte ut, er erfaringen og fellesskapsfølelsen som man får ved å bo i kollektiv.

- Det kunne vært både artig og lærerikt å bo sammen med andre studenter. Kanskje hadde jeg bodd sammen med noen som hadde samme interesser som meg? Det kan nok tenkes at jeg går glipp av noe der. Samtidig så er boligsituasjonen så vanskelig, og jeg har tross alt flaks som kan bo billig hos mamma, sier han.

I verste fall kan boligsituasjonen påvirke valget til studentene, og kanskje kan utdanningsinstitusjoner gå glipp av kloke hoder.

- Jeg tror mange flinke elever velger andre steder enn Oslo og Trondheim, nettopp på grunn av de dyre boligprisene, sier han.

- Heller hjemme enn bøttekott

Fredrik Bergsjø er en av studentene som kan ende opp med å la boligsituasjonen være avgjørende for hvor han tar sin utdanning.

- Jeg har søkt jus både i Bergen og Oslo, men det negative med Oslo er utleiemarkedet. Jeg vet av folk som har betalt tusenvis av kroner i måneden for et lite rom med kun toalett, og ikke dusj. I Bergen tror jeg boligmarkedet er litt bedre, sier avgangseleven ved Thora Storm videregående skole.

Line Pevik er også elev ved samme skole, og hun har søkt årsstudium i psykologi ved NTNU.

- Jeg vil nok komme til å bo hjemme. Da slipper jeg å betale for å bo et annet sted, og jeg kan heller spare pengene. Jeg vil ikke betale dyrt for å bo i et bøttekott, sier hun.

Simen Sem Øvereng føler seg heldig som har blitt lovet en hybel i mammas bolig når han skal studere ved NTNU. Foto: privat