Foto: MARIA GOSSÉ (Montasje)

En studie fra Wageningen University i Nederland viser at nesten 50 prosent av deltakerne sier at de vil velge et sunt alternativ når de får to sunne og to usunne matvarer å velge mellom. Når de senere får plassert et eple, en banan, en sjokolade eller en belgisk vaffel foran seg, så velger 27 prosent av dem likevel de søte matvarene.

- Stort gap

Ifølge forskning.no velger 90 prosent av dem som på forhånd krysser av for at de vil velge enten sjokolade eller vaffel, også dette når de blir stilt foran lunsjbordet.

- Det er et stort gap mellom det å ha intensjoner om å velge sunt og den faktiske oppførselen til personene. Til tross for dette viser forskningen at det er mer sannsynlig at personer som har planer om å gjøre et sunt valg faktisk utfører dette, enn dem som planlegger å spise det usunne alternativet. Siden mer enn 50 prosent av gruppen ikke har noe som helst mål om å ta et sunt valg, så må vi finne verktøy som gjør at denne gruppen kan bli motivert til å velge det sunne, sier forsker Pascalle Weijzen, i en pressemelding.

Handler impulsivt

En grunn til at det er liten sammenheng mellom tanker og handling, kan være at våre intensjoner om å spise sunt er tankemessig basert, men at selve handlingen kan være impulsiv eller til og med ubevisst.

For å øke sammenhengen mellom et ønske om å spise sunt og det å faktisk gjøre det, er det viktig å ha en positiv oppfating av et sunt kosthold, sterk kontroll av dietten og regelmessig inntak av sunn mat.

585 kontoransatte var med i undersøkelsen. Artikkelen ble publisert i september/oktober-utgaven av the Journal of Nutrition Education and Behavior.

Foto: MARIA GOSSÉ (Montasje)
Foto: SCANPIX