– Verken gravide eller ammende kvinner tar skade av et Libra-kurs; de aller fleste vil tvert i mot bare ha godt av det, sier Aud Vikan som holder kurs for Libra i Stjørdal.

I går skrev Adresseavisen om en ny undersøkelse som viser at annenhver småbarnsmor føler seg overvektig, og én av fem som har født sier de føler slankepress. Jordmødre syns det kan bli for mye slankepress på gravide og ammende. For en gravid skal legge på seg, for å gi næring til barnet. Og disse kiloene forsvinner oftest naturlig ved amming, og dette skal ta litt tid.

Ikke pulverdiett

Mange mødre har derimot ikke tid når ekstrakiloene skal bort, og tyr til slanking hos proffe aktører.

– Libra har egne kurs for både gravide og nybakte mødre, og det handler også her om å spise sunt; få i seg de riktige næringsstoffene, kutte ut sukkeret og ha fem ordentlige måltider om dagen. Dette er sunt for alle. Men i tillegg sørger vi for at gravide og ammende får i seg litt mer mat enn en vanlig person, sier Vikan som likevel kan skjønne at noen reagerer når de hører om slankekurs for gravide og ammende – en tid hvor mange syns det er lov, og naturlig, å legge seg litt ut.

– Gravide eller ammende skal ikke rett på en pulverdiett. Derimot er det viktigere enn noen gang å spise sunt, sier Vikan.

Mye mat

Også Grete Roede har egne opplegg for gravide og ammende.

– Den eneste forskjellen på en gravid eller ammende kursdeltagere er at de får lov til å spise litt mer mat. Vi regner ut hvor mye en person kan spise, ut fra høyde, vekt, alder og aktivitetsnivå. Så får de en tilpasset meny med riktig mengde inntak av kalorier. Men gravide og ammende går opp en meny, siden de trenger mer energi, sier Rita Kobberød, kursholder i Malvik og Stjørdal.

– Du har ingen betenkeligheter med å slanke gravide og ammende?

– Nei. For Grete Roede handler om å spise sunt og riktig, og det har alle godt av. Også den lille har godt av at mor spiser riktig. Heller ikke en gravid eller nybakt mor trenger mye mettet fett, og hvis du spiser riktig mat så kan du faktisk spise svært mye mat, sier Kobberød.

Jordmødre syns det kan bli for mye slankepress på gravide. Flere holder egne slankekurs. Foto: SCANPIX (Illustrasjonsfoto)
Foto: Falch, Knut