En klamydialignende kjønnsykdom brer seg i Oslo. Flere tusen kan være smittet i hele landet uten å vite om det. Foto: SCANPIX

Den klamydia-lignende kjønnssykdommen oppdages stadig hyppigere i Oslo, og flere tusen kvinner og menn i hele landet kan være smittet uten å vite om det.

Det er nemlig bare én klinikk i landet som tester folk for bakterien Mycoplasma Genitalium, skriver NRK.no.

- Vet for lite om den

20 personer får påvist sykdommen ved Olafiaklinikken i Oslo hver uke.

- Mycoplasma Genitalium er en liten bakterie som kan smitte ved seksuell kontakt, og som kan forsårsake en betennelse i kjønnsorganet, sier Elise Jernberg til NRK.no.

Hun har jobbet som assistentlege ved Olafiaklinikken og har forsket på bakterien i lang tid.

Man vet ikke hvor hyppig denne sykdommen er i Norge, men studier fra andre landviser at seksuelt overført betennelse i urinrør/livmorhals skyldes bakterien Mycoplasma Genitalium i rundt 10-15 prosent av tilfellene, og klamydia i 30 prosent.

Skummel bakterie

- Symptomene på en infeksjon er omtrent som ved klamydia. Man får svie, særlig ved vannlating, kløe, ubehag i urinrøret og utflod, forteller assistentlegen.

I tillegg kan bakterien ha mange av de samme konsekvensene som den kjente klamydiasykdommen også.

Sykdommen kan føre til barnløshet, kroniske bekkensmerter og graviditet utenfor livmoren.

- Problemet er at noen som har infeksjonen går til legen, og tror de blir testet for alle kjønnsykdommene. Hvis de tester negativt, og alt ser fint ut, så blir de gående med en ubehandlet infeksjon, sier legen som mener at kjennskapen til bakterien er altfor dårlig.

Flere tusen kan være smittet av en klamydialignende kjønssykdom uten å vite om det. Foto: SCANPIX