Sju av ti jegere skyter ikke ei eneste rype i løpet av en jaktdag, viser en av de mange fangststatistikkene. De aller fleste jegere går tomhendte hjem. I år meldes det om et godt rypeår med mer fugl i fjellet enn de siste årene. Muligheten for at flere får fangst er til stede.

Fagsjef for jakt og fiske, Jo Inge Breisjøberget, i Statskog påpeker at over halvparten av jegerne står oppført med null fangst gjennom hele jaktsesongen, og han mener dette trolig sier mye om den sosiale dimensjonen ved jakt.

– Likevel går jegerne ut på jakt år etter år. Det er nok like mye naturopplevelsen og det sosiale som lokker jegerne som det å skyte rype, sier Breisjøberget.

Flere kvinnelige jegere

Lise Kvande Farstad (26) og Mari Mortensdatter-Kvamsø Lyså (28) jobber i jenteutvalget for Trondheim jeger- og fiskeforening (TJFF). De melder om at flere og flere kvinner nå går jegerprøvekursene.

Lise og Mari er to av 10 000 kvinner i Norge som jaktet i fjor. Foto: Øyvind Lein

Begge to sier det er mye annet enn selve utbyttet som gjør at de stryker til fjells om høsten.

- Det er jo hele opplevelsen med jakta som er motivasjonen. Høsten med den friske lufta i fjellet er fantastisk, sier Mari.

- Jeg kan ta med teltet. Lage mat og kose meg og så gå en tur eller to for å se etter om jeg finner rypa, sier Lise.

Les også: Skjøt rype på sin første jakttur

- Rypejakt er ikke enkelt

De sier at gleden over å gå i fjellet er viktig og at om du får felt ei rype, så er det et pluss.

Jakter du med hund, er sjansen større for å finne fuglene enn om du går uten hund på såkalt støkkjakt.

- Å lykkes med å skyte ei rype er ikke enkelt når den letter. Og først skal du finne den, noe som krever mange timer – ja år – med opplæring av hunden. Går du uten hund er det ofte timer med gange i fjellet uten å se fugl. Derfor blir man så glad når man får fangst. De øyeblikkene er dyrebare. Jeg må innrømme at tårene har kommet, sier Lisa.

- Å lykkes med å skyte ei rype er ikke enkelt når den letter. Og først skal du finne den, noe som krever mange timer – ja år – med opplæring av hunden, sier de to. Foto: Øyvind Lein

Da er det en blanding av å se at timene med trening av hunden har gitt resultater og at øvelsene på skytebanen med haglgeværet har gitt resultater. Rett og slett pur glede over at hele konseptet med tur, fjell, hunder, kameratskap og jakt i løpet av noen sekunder fungerer ett hundre prosent. For en støkkjeger som legger ned flere kilometer, og kanskje mil, i bratte fjell, kan det gå lenge mellom at man treffer på rypa. Og når det endelig skjer, kan det være så overraskende at man ikke rekker å få til et godt skudd. Kanskje letter fuglen også utenfor skyteavstand.

Les også: Høsten er tiden for alle oss som liker å late som om vi lever av det naturen gir

Først skal du finne rypa og når den letter skal du skyte og treffe den. Det er ikke alltid like enkelt. Foto: Øyvind Lein

Sosiale medier både pluss og minus

Dette kan føre til at folk gir opp, dersom målet med jaktturen kun er utbytte – altså fugl i sekken. Jaktbilder på sosiale medier der bilder av fangst er med i meldingene, kan gi inntrykk av at alle andre får fangst, men slik er det altså ikke. Lise og Mari mener det er synd at det kan oppfattes slik og at alle de som ikke har fanget noe, kan miste motivasjonen. Likevel synes de det er positivt med sosiale medier da de tror nettopp dette gjør at flere kvinner tar jegerprøven.

Lise og Mari er også opptatt av at flere som tar jegerprøven faktisk kommer seg ut på jakt.

Les også: - Noen ganger er livet ute på tur jævlig

Et godt år å starte

- Å skaffe seg jaktterreng på storvilt kan være vanskelig, men rypeterreng er forholdsvis enkelt. Og folk med jegerprøven som ennå ikke har kommet i gang, bør benytte sjansen i år når det ser ut til å være et godt rypeår, sier de to.

Og de er spesielt opptatt av at kvinnene kommer seg ut. For dem som er i tvil om hvordan de skal komme i gang kan de henvende seg til TJFF og også til jenteutvalget i foreningen.

Lise og Mari vil ha flere jente rmed ut på jakt. De to eller andre i TJFF bidrar gjerne med å hjelpe nye ut i skog og fjell. Foto: Øyvind Lein

En halv million jegere

- Vi tar imot alle. Vi tror folk er litt redde for å spørre. Mannfolk jeg har snakket med sier det blir en helt annen stemning når det kommer kvinner inn i jaktlagene. Det virker som mannfolkene roer seg litt ned og det blir en lettere stemning i jaktlaget, sier Mari.

Norges Jeger- og Fiskeforbund melder at 150 000 av nær en halv million registrerte jegere i Norge drar på jakt hvert år. Om lag 50 000 av dem jaktet rype. Selv om det ble felt 167 000 ryper, gikk de fleste tomhendte hjem.

Les også: Nå kan du jakte med blyhagl igjen

I 2017 var det 12 801 personer som besto jegerprøven. 26,8 % av dem var kvinner. 10 300 kvinner med på jakt forrige sesong, men fortsatt utgjør de bare 7,3 prosent av totalen.