- Våre siste oppdaterte nedbørprognoser viser at det vil komme mellom 40 og 60 millimeter nedbør i Oppdalsregionen i løpet av dagen og kvelden, opplyser vakthavende meteorolog Gunnar Livik ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Dersom prognosene stemmer, betyr det at det vil komme mellom en og to månedsnedbører på mindre enn et døgn.

- Så mye nedbør på så kort tid vil raskt medføre en 50 årsflom, sier hydrolog Per Ludvig Bjerke ved Region Midt-Norge i Norges Vassdrags - og Energidirektorat.

Gjør som 6682 andre - følg flommen på VærAdressa på Facebook - landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten på Twitter

- Flommen kommer meget raskt

NVE i Midt-Norge har i formiddag aller størst fokus på Driva, men det er også frykt for at det kan bli en større flom i Gaula.

- Det som er spesielt med både Driva og Gaula, i motsetning til vassdragene på Østlandet, er at en større flom kommer meget rast. Årsaken er at nedbørfeltet, området hvor det kommer nedbør som renner ut i elvene,er et ganske begrenset geografisk område. Det gjør at det tar bare noen få timer fra regnet kommer til det blir flom i elvene, sier Per Ludvig Bjerke.

NVE Midt-Norge følger flomsituasjonen meget tett og overvåker vannføringen i vassdragene kontinuerlig.

Nedbørormådet beveger seg meget sakte

Årsaken til at det kommer så mye nedbør på så kort tid, er at nedbørområdet beveger seg meget sakte nordvestover,

- Nedbøren stammer fra en varmfront som kommer sørfra og går nordvestover. Varmfronten ligger midt mellom et lavtrykk i Norskehavet og et lavtrykk i det sørvestlige Sverige, noe som påvirker hastigheten i fronten betydelig og får den til å bevege seg svært sakte. Dermed kommer det også ekstra mye nedbør på kort tid, forklarer vakthavende meteorolog Gunnar Livik.

Etter at varmfronten har passert kommer det ytterligere et nedbørområde, men dette har ikke like mye nedbør som varmfronten.

50-årsflom. Slik så det ut i Driva under storflommen i 2003. Foto: Morten Antonsen, adresseavisen