Dette er andre gang styrelederen av Støttekomiteen for Vest-Sahara får beskjed om å forlate byen Tan Tan med samme begrunnelse: Det er ingenting for dere å se her.

Men det var akkurat det hun ville: Se hvordan menneskerettighetene brytes daglig i okkuperte Vest-Sahara.

Skremmende situasjon

– Det var en skremmende situasjon, sier Bøgseth, mens hun sitter på bussen på vei vekk fra byen hun skulle være i.

– Politiet brukte rå makt for å få oss vekk der ifra.

Skulle intervjue saharawier

Magnhild Bøgseth og polske Jakub Skrzypczyk (27) har de siste dagene vært i okkuperte Vest-Sahara og i Sør-Marokko med formål å intervjue saharawier om menneskerettighetssituasjonen for saharawier og om den folkerettsstridige oljeletingen i okkuperte Vest-Sahara.

Politiet ble voldelige

Fredag ettermiddag ved 17-tiden ble de stoppet av politiet i byen Tan Tan, som sa de måtte forlate byen umiddelbart.

– Vi hadde akkurat kommet til byen i de sørlige områdene hvor vi skulle møte noen menneskerettighetsaktivister. Vi satte oss ned ved busstasjonen hvor vi møtte en som utga seg for å være politi og som sa det ikke var noe der å se. Han hadde ingen identifikasjon. Derfor ble vi sittende. Så dukket det plutselig opp syv politifolk som alle ville ha oss bort. Da vi fortsatt nektet å gå ble de brysk. De tok tak i nakken på min polske kollega og hev ham inn i bussen.

– Hvordan gikk det med deg?

– De vred hånden min for å ta mobilen. Jeg holdt den imidlertid tett inn til kroppen slik at de ikke fikk tak i den. Deretter skubbet de meg inn i bussen, sier Bøgseth på mobiltelefon fra Sør-Marokko..

– Hvordan opplevde du situasjonen?

– Det var som sagt skremmende, men ikke direkte farlig. De som bor her har det mye verre. Det er det vi vil dokumentere.

Fengsles uten grunn

Bøgseth opplyser at folk blir banket opp og kastet i fengsel uten begrunnelse.

– Det de vil er at ingen skal vite dette. FN har en fredsbevarerne styrke her, men de har ikke lov til å overvåke brudd på menneskerettighetene. Derfor er det et stort behov for at folk rapporterer fra området, mener hun.

Konfiskerte passene

Dette er andre gang på få dager sivilkledd marokkansk politi trakasserer Bøgseth. 30. april ble hun plassert på hotellet i Vest-Saharas hovedstad.

– Da visste politiet hvem vi hadde planlagt å møte. Politiet har åpenbart kontroll på hva som blir sagt på telefonene her, sier Bøgseth på nettopp telefon fra Marokko. Den kvelden skulle de møte den saharawiske aktivisten Metou Dambar som besøkte Norge i april. Dambars bror ble drept i 2010, og er en svært uttalt kritiker av den marokkanske okkupasjonen. En sivilkledd politimann som nektet å identifisere seg konfiskerte da passene deres en hel dag.

I 2012 ble Bøgseth kastet ut av en by i Sør-Marokko da hun skulle besøke familien til en menneskerettighetsaktivist, Naama Asfari. Sistnevnte ble siden dømt til 35 år i fengsel for et lovbrudd han ikke kan ba begått – ettersom han satt i fengsel på tidspunktet han skal ha begått overgrep på utsiden av fengselet.

Frankrike saboterer

Tirsdag denne uken vedtok FNs sikkerhetsråd å ignorere appellene fra FNs generalsekretær om å bistå til uavhengig og permanent overvåkning av menneskerettighetssituasjonen i territoriet. FN-styrken i Vest-Sahara er den eneste opprettet siden 70-tallet som ikke har mandat til å rapportere på overgrep. Marokkos allierte Frankrike saboterer alle forsøk i Sikkerhetsrådet på å arbeide for menneskerettighetene i territoriet.

Magnhild Bøgseth (25) og polske Jakub Skrzypczyk (27) har de siste dagene vært i okkuperte Vest-Sahara og i Sør-Marokko med formål å intervjue saharawier om menneskerettighetssituasjonen. Foto: Privat