FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

Dommerne kom inn i rettsal 250 rundt ti minutter forsinket torsdag morgen. Et brev fra advokaten til Breiviks mor førte til at retten måtte behandle en forespørsel om å lukke rettsforhandlingene.

- Begjæringen om lukkede dører tas ikke til følge. Pressen ilegges ikke referatforbud, sa dommer Wenche Arntzen, som leste opp fra kjennelsen.

Dommeren viste til den voldsomme offentlige interessen rundt saken. Brevet var sendt 7. juni og begjærte at dørene skulle lukkes, at aktørene skulle ilegges taushetsplikt og at det ville bli nedlagt et referatforbud. Begjæringen kom som følge av hensynet til Breiviks mor.

- Hovedregelen er at rettsforhandlingene går for åpne dører og at pressen. Begjæringen om lukkede dører tas ikke til følge. Pressen ilegges ikke referatforbud, sa hun.

Arntzen ba de sakkyndige om å si fra dersom sensitive opplysninger skulle komme frem. Det er lagt inn en tre minutters forsinkelse i NRKs sending fra rettssaken.

Tidlig torsdag morgen var Torgeir Husby og Synne Sørheim klar til å innta vitneboksen. For første gang siden erklæringen deres ble levert, i slutten av november 2011, skulle de to rettspsykiatrisk sakkyndige snakke offentlig.

Før retten ble satt ble det imidlertid mye diskusjon inne i rettssal 250. Anders Behring Breivik ble ført ut på et bakrom. Aktorene Svein Holden og Inga Bejer Engh konfererte med riksadvokat Tor-Axel Busch og terroristens forsvarer Geir Lippestad gikk inn og ut av et tilstøtende rom hvor dommerne befant seg.

Rundt klokken 09.30 ble vitnemålet til Sørheim og Husby påbegynt.