Søndag kveld landet rundt 178 flyktninger på Værnes lufthavn. Regiondirektør i UDI Midt-Norge, Rune Vordahl, loset flyktningene over på busser som skal kjøre dem til Oppdal Turisthotell i kveld. Midt-Norges første akuttmottak.

- Dette er flyktninger som har kommet fra Russland til Kirkenes. Noen har syklet i fire fem mil for å komme til grensen, og det er snø og kaldt. Mange var veldig slitne, spesielt barna, men de voksne var takknemlig for å være i Norge, forteller han.

Les også: Fire asylmottak opprettes i Midt-Norge

Les også: Hitra tar i mot 140 asylsøkere

God stemning

Flyktningene som ankom Værnes i kveld var av forskjellig etnistitet, og Vordahl sier det var noen syrere i gruppen.

- Det var mange barn, men de fleste var unge enslige menn. Det gikk fint å få dem over fra flyet til bussen.  De var kjempefornøyde for å ha kommet frem og det var god stemning i gruppen. De så frem til å komme til Oppdal. Der vil de bli godt tatt imot, sier Vordahl.

Les også: Enige om å bremse flyktningstrømmen gjennom Europa

Les også: 250 flere frivillige på to uker

Roser Oppdal

Oppdal Turisthotell er et eventhotell og jobber opp mot grupper. Hotellet har høysesong på vinterhalvåret, og har ledig kapasitet i tiden før jul og har derfor vært positive til å stille som akuttmottak.

- Vi har flyttet noen grupper til Skifer Hotel og lagt til rette for at hotellet kan benyttes som akuttmottak i en tid framover, sa daglig leder ved Oppdal Turisthotell, Øivind Carstens, til adressa.no på fredag.

Vordahl roser Oppdal for sin innsats.

- De har stilt opp på kort varsel, og bestemt seg for å innkvartere disse flyktningene. Både mottaksdriftsselskapet LINK og Oppdal kommune har gjort en fantastisk jobb her. Både rådmannen og ordføreren i Oppdal har vært løsningsorientert i denne saken, forteller han.

Les også: Kommunene må bosette 60 000 flyktninger på to år

Les også: Over 300 deltok på idédugnad – Jeg er stolt over at folk i Trondheim stiller opp

Ordføreren tilstede

Når flyktningene kommer frem til Oppdal i kveld, vil det være både personer fra kommunen og frivillige til å ta dem imot.

- De vil få mat og hvile. De vil nok komme seg til sengs. Vi vet ikke hvor lang tid det tar før de kommer hit, men de som skal ta imot flyktningene er klar over det. Jeg skal selv være tilstede på hotellet i kveld, sier Kirsti Welander, ordfører i Oppdal kommune.

Hun har tidligere uttalt til adressa.no at Oppdal er vant til å ta imot gjester, og at oppdalingene har en stor dugnadsånd.

Les også: Ønsker 200 flere flyktninger i Trondheim

Les også: Anundsen: Schengen er under press

Flere akuttmottak i Midt-Norge

I løpet av den kommende uken vil det bli opprettet flere akuttmottak i Midt-Norge.

- Vi vet aldri når det kommer flere, derfor vil det nok bli flere akuttmottak i Midt-Norge, sier Vordahl.

UDI tok flyktningene imot: Rådgiver Erik Tsjonga og regiondirektør Rune Vordahl forteller at flyktningene var svært slitne etter reisen sin. Foto: Anette Sivertstøl
Busses til Oppdal Turisthotell: Flyktningene vil få en varm velkomst i Oppdal. Foto: UDI