Sammen med fire andre dansker er tvillingene Søren og Christiansen på plass i Namsen. De kom forrige lørdag og skal reise hjem igjen kommende helg.

- Vi er seks gode kamerater som har satt igjen koner og barn i Århus og reist på vår årlige guttetur til Nord-Trøndelag og Namsen. Vi har gjort dette siden 2000 nå og har ingen planer om å slutte med det første, forteller Christian Rasmussen.

Allerede første dag ble de danske laksekameratene belønnet med napp. Det rykket kraftig til i stanga og i forfjamselsen mistet roeren årene i elva. Selv om båten var utstyrt med motor ble det vanskelig å holde igjen laksen.

- Det var jo så grunt enkelte steder at vi ikke kunne bruke motoren. Dermed gikk det i stor fart nedover elva uten at de to ombord kunne gjøre så mye. Ferden gikk nesten 1,5 kilometer nedover elva før laksen datt av kroken. Men det var jo synd at vi mistet årene da, sier de danske drenge som ikke henger med leppa over at laksen tok første stikk.

Amerikansk wobbler

- Jeg kjente med en gang at dette var en sværing. Selv om vi klarte å holde på årene denne gangen gikk ferden på ny nedover den flomstore elva. Blodet bruste i kroppen og jeg kjente at hjertet slo raskt, forteller Christian Rasmussen.

En times tid senere og en kilometer lenger ned elva var laksen så kjørt at den kunne landes. Med halvblanke øyne forteller tvillingene om sitt livs lakseopplevelse.

- Dette har vi drømt om. En perfekt sommernatt som er i ferd med å avsluttes. En stor laks på vei over båtripa samtidig som sola velsigner Namdalen med sine første stråler. En herlig opplevelse. Rett og slett vakkert, forteller tvillingene.

Egen vandrepokal

- Jeg tviler vel egentlig på at noen av de andre har krefter til å lande noe som er større, humrer hovedpersonen.

Lørdag er det hjemreise til kone, barn og jobb i Århus. Men allerede i august er den danske vennegjengen på plass i Namsen igjen.