Folkehelseinstituttet deltar nå for fullt i kampen mot utbruddet av resistente gule stafylokokker i trønderske svinebesetninger.

Frykten er at mange mennesker skal være smittet.

– Vår erfaring viser at det kan ta lang tid, opptil ett år, å bli kvitt smitten, sier seniorrådgiver Petter Ellstrøm ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

– Jeg tror vi skal greie å ta knekken på utbruddet i Trøndelag på en god måte bare vi gjør de rette tiltakene, og følger opp disse nøye, mener han.

Mange skal testes

Tirsdag deltok Folkehelseinstituttet på et møte med både Fylkeslegen og kommuneleger i de berørte kommuner for å sikre at folkehelsa blir godt nok ivaretatt.

– Når et utbrudd strekker seg over flere kommuner er det vår oppgave å følge opp kommunelegene. Vi følger opp kommunens del av arbeidet og vi samarbeider tett med Mattilsynet sentralt hele tiden. Slike resistente bakterier er et problem for folkehelsa, sier han.

Petter Ellstrøm bekrefter at det hele startet med at en gårdsansatt hadde smitten.

– Dersom man finner MRSA i en besetning må man også teste om de ansatte bærer smitten. Dersom disse testene er positive går man videre på husstandsmedlemmene og så videre. Det er et omfattende arbeid, understreker Elstrøm.

Listhaug møter bøndene

Landbruksminister- og matminister Sylvi Listhaug tar også situasjonen på alvor og møter landbruksnæringen i Oslo onsdag.

– Jeg har innkalt til et møte for å diskutere situasjonen. Denne regjeringen har et klart mål om bekjempe MRSA med alle midler. Derfor er vi også glad for den jobben som gjøres for å kartlegge omfanget av dette utbruddet i Nord-Trøndelag, sier hun.

Listhaug understreker at målet er å prøve å hindre at MRSA-smitte etableres i den norske svinebestanden.

– Bønder som følger regelverket og slakter ned dyr som er smittet vil ha mulighet for å få kompensert det meste av det produksjonstapet som oppstår, sier hun.

Regjeringen foreslo i statsbudsjettet å innføre en kompensasjonsordning som skal gjelde for produksjonstapet som oppstår etter pålagt nedslakting.

– Vi er nå i innspurten for å få vedtatt ordningen. Før kunne man bare få erstatning for verdien av dyra man tok ut, men ikke i for produksjonstapet, sier Listhaug.

Landbruks- og matministeren følger utbruddet i Nord-Trøndelag veldig nøye.

– Vi ønsker å være på hugget hele tiden for å bekjempe MRSA. Vi er kanskje det eneste landet i verden som driver så offensiv bekjempelse av MRSA i svineholdet.

Landbruksminister- og matminister Sylvi Listaug møter landbruksnæringen i Oslo onsdag.