Svar ærlig. Barneombud Reidar Hjermann ber foreldre alltid være ærlige, overfor spørsmål fra barna. Foto: SCANPIX

Det er rådet fra barneombudet. Trønderske hus og veier er blitt tatt av flom. Det gjør barn redde.

- Det er helt naturlig at barn blir engstelige, når de opplever så sterke naturkrefter som dem som har vært i Trøndelag. Barna må få lov til å kjenne på engstelsen og snakke om den. Men da er det viktig at vi voksne bevarer roen, og ikke skremmer barna mer enn nødvendig, sier barneombud Reidar Hjermann.

I tillegg til å være barneombud er Hjermann også spesialist i barne- og ungdomspsykologi.

Barns redsel ved naturkatastrofer vet han mye om. Etter den siste store naturkatastrofen i Pakistan, fikk han laget han veileder om hvordan vi skal hjelpe barn til å forstå. Hva sier vi til barna når verden blir utrygg?

Still spørsmål

Her kan også foreldre i Trøndelag finne råd, mener barneombudet, som blant annet gir disse rådene:

  • TV- og avisbilder har påvirkningskraft, også på barn. Derfor trenger barn hjelp til å forstå situasjonen og få uttrykt følelser på egne premisser.

  • Sørg for at barna får mulighet til å stille spørsmå l. Snakk åpent med barna om at mange er lei seg, at det er en del vi ikke vet.

  • Når barn blir redde ønsker de å føle seg trygge igjen. Foreldre kan prøve å sette ord på følelser barnet har ved å si «du ser litt bekymret ut» eller « er du urolig». Det gir barn en følelse av trygghet å få vite at det de selv føler er gjenkjennelig og vanlig.

  • Hvis de i tillegg blir møtt med kjærlighet og trygghet fø ler de seg tryggere selv også. Den vanlige familierytmen og de vanlige rutinene gir også barn en følelse av trygghet. Derfor er det viktig å holde på dette, selv om det er uro.

  • Barn uttrykker ofte følelser gjennom lek eller ved å tegne fra det de har sett eller opplevd. For barn er dette også måter å bearbeide det de har opplevd, akkurat som vi voksne snakker sammen om det.

  • Vær alltid ærlig. Å ikke ha svaret på alt er en må te å holde dialogen om hendelsen åpen og ærlig. Hvis vi ikke vet om noen er skadet, så er dette et ærlig svar. Understrek at du som voksen alltid vil gjøre ditt aller beste for at barna skal være i sikkerhet og føle seg trygge, men at naturen har noen sterke krefter som av og til kan ødelegge for menneskene.